Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kányádi Sándor előtt tiszteleg a 16. Budavári Könyvünnep

2018-07-30 17:16:00

A júniusban elhunyt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt tiszteleg a 16. Budavári Könyvünnep, amelyet augusztus 31. és szeptember 2. között rendeznek meg a budai Várban - mondta Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere hétfőn Budapesten.

    Kányádi Sándor sok évtizedes áldozatos és állhatatos tevékenységével rengeteget tett a magyar irodalomért és kultúráért - emelte ki a sajtótájékoztatón Nagy Gábor Tamás. Hozzátette: a könyvünnep megemlékezik Buda 1686-os visszafoglalásáról, valamint programokkal - többek között Berecz András mesemondásával - kapcsolódik a Mátyás király-emlékévhez is. 
    Az idei fesztivál díszvendége Székelyudvarhely - hangsúlyozta a polgármester. A könyvünnep minden napján udvarhelyszéki és kalotaszegi táncokat mutat be a Boróka Néptáncegyüttes, fellép a székelyföldi Evilági Együttes és erdélyi írók is bemutatkoznak. 
    Kitért arra is, hogy a fesztivál második napján, szeptember 1-jén adják át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amelyet idén Tatjána Voronkina orosz műfordító nyert el, akit többek között még Kányádi Sándor ajánlott az elismerésre.
    Beczner Barbara főszervező elmondta: a Szentháromság téren rendezett fesztiválon idén 22 könyvkiadó és hat kulturális intézmény - a Budapest Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete - mutatkozik be. Aki könyvet vásárol a rendezvényen, karszalagot kap, amellyel kedvezményesen látogathatja a résztvevő intézmények programjait, kiállításait.
    A könyvbemutatók, dedikálások és író-olvasó találkozók mellett kulturális, zenei és gyerekprogramok, például középkori kézműves játszóház is várja az érdeklődőket. Fellép a Jazzical Trió, Szalonna és bandája, Für Anikó, Bognár Szilvia énekes, Fabók Mancsi bábszínháza, az Álmozug Társulat és a Figurina Bábszínház is - tette hozzá.
    Kányádi Sándor, a nemzet művésze és Budavár díszpolgára tiszteletére a Jókai Anna Szalonban emlékestet rendeznek, míg a Virág Benedek Házban emlékkiállítás várja a közönséget. Szeptember 2-án, vasárnap a Kaláka ad koncertet a Szentháromság téren szintén a Kossuth-díjas szerzőre emlékezve.
    A részletes programkínálat a rendezvény internetes oldalán (www.konyvunnep.hu) olvasható.