Gedeon napja van. | 2024.03.28

A felvidéki Berzéte díszpolgára lett Demeter Zoltán országgyűlési képviselő

2018-07-29 23:06:36

Berzéte polgárai ebben az évben ünneplik településük fennállásának 775. évfordulóját, melyről július 28-29-én a Berzétei Falunapokon emlékeznek meg. Az Önkormányzat emléktáblát avatott az alapító IV.Béla magyar király tiszteletére, Bánhorváti önkormányzata gránittáblába vésett szavakkal erősítette meg a két település közötti tizenhét éves barátságot, az erdélyi Makfalva testvértelepülés pedig egy kopjafát állított a Polgármesteri Hivatal kertjében.

IV.Béla magyar király domborművének leleplezését (További képekért kattintson a képre.)

Gáspár Pál, polgármester ünnepi beszédében felidézte a felvidéki település nyolc évszázados történetét, méltatta Bánhorváti és Makfalva közötti évtizedes barátságot, és leleplezte IV.Béla magyar király domborművét

Bánhorváti Önkormányzatának emléktáblája (További képekért kattintson a képre.)

Földvári István, Bánhorváti polgármestere szerint a trianoni diktátum szétszabdalhatta az országot, a  magyarok együvé tartozást soha nem tudja szétszakítani, mindig is egy nemzethez tartoztunk és fogunk tartozni.

Makfalva Önkormányzata kopjafát állított (További képekért kattintson a képre.)

Tar Mihály, Makfalva alpolgármestere ünnepi gondolataiban kiemelte, „minden magyar felelős minden magyarért”, bárhol élnek a világon, legyen az Erdély, Felvidék, vagy a Vajdaság. 

Gáspár Pál Berzéte polgármestere (b1), Tar Mihály Makfalva alpolgármestere (b2), Demeter Zoltán országgyűlési képviselő (k), Földvári István Bánhorváti polgármestere átveszi a díszpolgári oklevelet (További képekért kattintson a képre.)

A rendezvényen számos kitüntetést, elismerést adtak át. A Berzétei Önkormányzat díszpolgári címet adományozott Demeter Zoltán országgyűlés képviselőnek, Földvári István bánhorváti-, és Vass Imre makfalvi polgármesternek.

A résztvevők változatos programok közül válogathattak.

Szombaton, július 28-án 13.30-tól a kultúrház udvarán ünnepélyes kopjafa és emléktábla avatás. Fellépnek a Kormorán együttes művészei, Vadkerti Imre, Szűcs István és Sipos Dávid.

A szabadtéri színpadon 14.30 órakor kezdődik a megnyitó és díjátadó ünnepség, majd a kultúrműsorban a bánhorváti alapiskola táncosai, Écsi Gyöngyi és Kováts Marcell (bábjáték), a Kincskereső Gyermek Néptánccsoport, a Berkő népdalkör, a Kőrösi Asszonykórus, a budapesti Csillag Musical, Dred és Doris, a Búzavirág Néptáncegyüttes, Maroš Rusňák és zenekara, Gyepesi László, valamint a kassai humorista, Ander szórakoztatja a közönséget.

A falunapok kísérőrendezvényeként a látogatók megnézhetik Gordon László fotókiállítását a Szlovák-karszt természeti szépségeiről. A kultúrműsor befejezése után 20.00 órától utcabálon mulathat a közönség, a zenét Maroš Rusňák és zenekara szolgáltatja.

Vasárnap, július 29-én búcsúi szentmisét tartanak a római katolikus templomban, illetve ünnepi istentiszteletet a református templomban. Délután 13.00 órától indul a focibajnokság Berzéte polgármesterének serlegéért