Auguszta napja van. | 2024.03.29

Országszerte felhőszakadásra és hőségre figyelmeztetnek

2018-07-29 11:01:00

A hőség miatt az ország nagy részén elsőfokú, több megyében és a fővárosban másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap. A fél országban felhőszakadásra is figyelmeztetnek. 

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
    Azt írták: napközben a Dunántúl keleti peremén és a Dunától keletre alakulhat ki elszórtan zivatar. Az intenzívebb zivatargócokat elsősorban felhőszakadás (lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, de helyenként 60-70 kilométer/órát meghaladó széllökés és jégeső is előfordulhat.
    A napi középhőmérséklet vasárnap már az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső országrészben több helyen a 27 fokot is átlépheti.
    Hőség miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye kivételével mindenhol figyelmeztetések vannak érvényben. A fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Fejér és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.
    Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 29-34 fok között alakul. Késő estére 22-27 fok közé hűl le a levegő.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt közölte: a rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől életbe lépetik a vörös kódot, ami egy speciális eljárásrend.