Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar IP Systems szoftvercsomagot fejleszt az ukrán villamosenergia-piacra

2018-07-27 11:15:00

A nemzetközi energetikai szoftverfejlesztő tapasztalattal rendelkező magyar IP Systems Zrt. szállítja az ukrán villamosenergia-hálózat kiegyensúlyozói, piacüzemeltető és elszámoló szoftver rendszerét az Ukrenergo számára - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a több mint 2 milliárd forint értékű, Világbank által finanszírozott alkalmazásfejlesztési projekt várhatóan 2019 őszére valósul meg, ez követően az IP Systems 5 évre megbízást kapott az ukrán villamosenergia-piacot Európa vérkeringésébe is bekötő rendszer üzemeltetésére.
    A közleményben felidézik, Ukrajna az Energiaközösség társult tagjaként vállalta, hogy energiapiacát az Európai Unióban érvényes szabályok szerint mielőbb megnyitja. 
    A piaci résztvevők számára azonos feltételeket biztosító "Kiegyensúlyozó Piac és Kapcsolt Szolgáltatások" nevű szoftvercsomag a teljes ukrán villamosenergia-piac napi működését és elszámolását kezeli majd - írják a közleményben. 
    A magyar vállalat TSO-IP nevű rendszerére, valamint az osztrák Smart Tech és Siemens kapcsolódó szoftverére épülő új megoldást az IP Systems várhatóan 1 év alatt készíti el és helyezi üzembe.
    Füzi Ákos, az IP Systems Zrt. vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta, a megoldás a villamosenergia-piaci átvitelirendszer-üzemeltetők európai hálózata (ENTSO-E) által támasztott követelményeknek megfelelően fogja biztosítani a napi üzleti folyamatok kezelését, elszámolását.
    A rendszer alapját képző szoftverkomponenseket már Ausztriában, Bulgáriában, Kazahsztánban, Koszovóban, Macedóniában, Magyarországon és Svájcban is használják - emelte ki Füzi Ákos.
    A cég közölte, a megbízással az IP Systems a régió legnagyobb villamosenergia-piacának számító Ukrajna meghatározó informatikai szállítójává válva tovább növeli kijevi irodája létszámát. 
    A fejlesztőcég a szerződésben vállalt 5 éves üzemeltetésbe és támogatásba helyi mérnököket is bevon majd, de a rendszerfejlesztés teljes egészében a magyarországi fejlesztőbázisra alapozva zajlik.
    Az IP Systems Zrt. energiapiaci megoldásokra szakosodott tanácsadó és szoftverfejlesztő vállalat, megoldásait az energiarendszer üzemeltetői, nagy- és kiskereskedői egyaránt használják. A több mint 10 éve fennálló, magyar menedzsment tulajdonban levő vállalkozás termékeit a régió több országában - így pl. Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Svájc - használják.