Gedeon napja van. | 2024.03.28

Növelte hallgatói számát a Szegedi Tudományegyetem

2018-07-26 19:10:00

Növelte hallgatói számát a központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az intézmény 5817 új diákot vett fel - közölte Gellén Klára oktatási rektorhelyettes csütörtökön sajtótájékoztatón a Tisza-parti városban.

    A külföldi hallgatók jelenleg is folyó felvételi eljárásának eredményeként várhatóan több mint hétezer új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n - mondta.
    Hozzátette, hogy az új hallgatók közül 3761-en alapképzésen, 718-an mesterképzésen, 945-en osztatlan, 393-an pedig felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésen 4695, önköltséges finanszírozási formában 1122 új hallgató tanul majd a szegedi egyetemen - közölte a rektorhelyettes.
    A munkaerőpiaci igényekhez igazodva - a tavalyihoz képest 15 százalékkal - emelkedett az informatikai képzési területre felvettek száma. Szintén 15 százalékkal nőtt a jogi, 10 százalékkal a gazdaságtudományi, 8 százalékkal a bölcsészettudományi képzési területen tanulmányaikat megkezdők száma. Jelentősen - 20, illetve 25 százalékkal - több hallgatót vettek föl a művészeti és művészetközvetítési területre az SZTE-n - tudatta az oktató. 
    Hozzátette: ugyancsak a munkaerőpiaci trendekhez igazodva nőtt (11 százalékkal) a távoktatás és (7 százalékkal) a levelező képzési formát választók száma.
    Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központjának főigazgatója kifejtette, az előző évhez képest mintegy 8 százalékkal emelkedett a pedagógusképzésre felvettek száma. Újdonságként megjelentek a rövid ciklusú képzések, amelyekre a már diplomával rendelkezők jelentkezhettek. A felvettek zöme állami finanszírozási formában tanul majd.