Emma napja van. | 2024.04.19

Bizottsági szóvivő: Juncker maradéktalanul teljesítette célját Washingtonban

2018-07-26 17:59:00

Sikeres volt Jean-Claude Juncker bizottsági elnök amerikai útja, aki azért utazott Washingtonba, hogy megegyezzen az Egyesült Államokkal a kereskedelmet érintő kérdésekben, és ezt a küldetését maradéktalanul teljesítette - jelentette ki Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    Winterstein hangsúlyozta, ahogyan azt Juncker elnök mindig is hangsúlyozta, ez alkalommal sem amerikai nyomásra, vagy nyomás alatt tárgyalt az Egyesült Államok elnökével, hanem egyenlő és erős partnerként ült asztalhoz Washingtonban. A megbeszélések eredményéről a szóvivő úgy fogalmazott, hogy az egyeztetés mindkét fél számára kedvezően zárult.
    Mint elmondta, a tárgyalás célja egy mindkét fél számára előnyös megoldás megtalálása volt a kialakult feszültségek csökkentése, újabb vámok bevezetésének elkerülése érdekében. Arra  törekedtek, hogy újraértékeljék a már érvényben lévő vámtarifákat, de megjelöltek  számos olyan területet is, amelyeken létre lehet hozni, vagy erősíteni lehet a két fél közötti együttműködést. 
    A tárgyalások legkedvezőbb üzenete az, hogy Washington nem fog újabb vámtarifákat bevezetni az európai termékekkel szemben. A kitűzött célt tehát Juncker elnök maradéktalanul elérte - húzta alá a szóvivő.
    Kérdésre válaszolva a szóvivő hangsúlyozta, Juncker a washingtoni tárgyaláson uniós felhatalmazással, egész Európa nevében vett részt és egyeztetett. A bizottság elnöke  "nagyon jó" eredménnyel tért vissza, mind  Európa, mind az Egyesült Államok szempontjából. 
    A szójabab nagy mennyiségű importjával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva elmondta, a genetikailag módosított élőlényekre (GMO) vonatkozó európai szabályok szigorúak. A jövőben is csak azok betartása mellett lehet bármiféle GMO-t az unió területére behozni. Semmiféle megállapodás sem érintheti hátrányosan az európai szabályozásban foglalt, élelmiszerbiztonsági kritériumokat - emelte ki.
    Winterstein elmondta, az Európai Bizottság részéről készen áll az a tárgyalódelegáció, amely uniós felhatalmazással megkezdheti az egyeztetéseket az amerikai féllel. A tárgyalások menete még nincs rögzítve, de a bizottság részéről teljes az elkötelezettség egy strukturált megbeszélés mellett az uniós állampolgárok és a gazdasági és kereskedelmi szereplők érdekeit is szem előtt tartó eredmény érdekében - közölte a szóvivő.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó