Gedeon napja van. | 2024.03.28

Augusztustól közérdekű igényérvényesítéssel élhet a MEKH 

2018-07-26 15:21:00

Augusztus elejétől a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelme érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közérdekű igényérvényesítéssel élhet - tájékoztatta az MTI-t a MEKH a hivatalról szóló törvény módosításának tartalmáról csütörtökön.    

    Kiemelték: a közérdekű igényérvényesítés során nem közvetlenül a jogsérelmet szenvedett személy fordul a bírósághoz, hanem valamely szervezet. 
    A közérdekű igényérvényesítés alkalmazásával a MEKH olyan esetekben tud a felhasználók érdekében fellépni, amikor nagyszámú fogyasztó vagyoni érdekeit érintő, jellemzően kisösszegű jogsértés kiigazítására van szükség - jelezték a közleményben.
    A módosítás szerint a MEKH pert indíthat azon szolgáltatók, illetve engedélyesek ellen, amelyek tevékenysége egyes törvényekbe - a földgázellátásról, a földgáz biztonsági készletezéséről, a villamos energiáról, a távhőszolgáltatásról, a víziközmű-szolgáltatásról szóló -, vagy azok rendelkezéseibe ütközik, illetve a jogsértő tevékenység a felhasználók széles körét érinti.
    Ha az érvényesített igény jogalapja és a megjelölt kár összege egyértelműen megállapítható, a MEKH kérheti, hogy a bíróság ítéletében kötelezze az engedélyest, illetve a szolgáltatót a követelés teljesítésére. Ellenkező esetben kérheti, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértés tényét a keresetben meghatározott valamennyi felhasználóra kiterjedő hatállyal.
    Amennyiben az engedélyes, illetve a szolgáltató a bírósági ítéletben meghatározott követelést önkéntesen nem teljesíti, a felhasználó kérheti az ítélet bírósági végrehajtását.