Gedeon napja van. | 2024.03.28

KKM-államtitkár: diplomáciai rekordhónapon van túl a miniszterelnök 

2018-07-25 19:05:00

Diplomáciai rekordhónapon van túl Orbán Viktor miniszterelnök, aki az elmúlt hetekben találkozott a világ legfontosabb vezetőivel - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

     Az államtitkár emlékeztetett: Orbán Viktor az elmúlt hetekben találkozott a világ legfontosabb vezetőivel, így a német kancellárral, a kínai és az izraeli miniszterelnökkel, az orosz és a török elnökkel, valamint telefonon beszélt az amerikai elnökkel, akivel a NATO-csúcs keretében néhány mondatot személyesen is váltottak.
    "Mindez az jelenti, hogy a világ vezetői odafigyelnek a magyar miniszterelnökre, egy olyan közép-európai miniszterelnöknek tekintik, akinek a véleményét fontos és érdemes is meghallgatni" - értékelt Menczer Tamás. 
    Hozzátette: bár politikai ellenfelei azzal bírálják a kormányt, hogy Magyarország diplomáciailag elszigetelt, ezek a találkozók jól mutatják, hogy ez "alaptalan butaság", ennek éppen az ellenkezője igaz.
    Az államtitkár négy okot sorolt fel, amiért a világ vezetői odafigyelnek a magyar miniszterelnökre. Szerinte az első indok az, hogy az Orbán-kormány szakított a magyar ellenzéket jellemző "merjünk kicsik lenni politikával", és a magyar külpolitika ma úgy lép fel, ahogyan az egy ezeréves államisággal rendelkező ország esetében elvárható. Mindenkinek megadjuk a tiszteletet, de el is várjuk - jegyezte meg.
    A második oknak azt tartotta, hogy a kormány mindig fellépett a magyar érdekek védelmében, nem kereste a konfliktusokat, de soha nem is ugrott el azok elől. Úgy vélte: a világ vezetői emellett azért is figyelnek oda Magyarországra, mert Orbán-kormány jó válaszokat adott a nemzetközi kihívásokra. Hozzátette: Orbán Viktor volt az első miniszterelnök Európában, aki felismerte az illegális bevándorlás veszélyeit, és Magyarország képes volt saját erejéből megvédeni magát.
    Menczer Tamás kitért arra is: diplomáciai sikerek nem választhatók el Orbán Viktor személyétől: 30 éve dolgozik a magyar emberekért, hol kormányon, hol ellenzékben, és ez a folytonosság, következetesség elismerést vált ki a nemzetközi színtéren - mondta. 
     Az államtitkár kijelentette: a magyar külpolitika iránya nem fog változni a jövőben sem, továbbra is mindent megtesznek a magyar érdekek védelmében, akár biztonsági, akár gazdasági kérdésekről van szó. Egy erős nemzetállamokra épülő Európai Unióban vagyunk érdekeltek, és abban, hogy pragmatikus és egymás tiszteletén alapuló kapcsolataink legyenek a keleti és déli partnereinkkel - hangsúlyozta.
    A görög erdőtüzekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva Menczer Tamás elmondta: az athéni magyar nagykövetség és a konzuli szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és kapcsolatban van az illetékes görög hatóságokkal, de továbbra sem érkezett olyan bejelentés, hogy magyar állampolgár bajban lenne. Hozzátette: egy esetben fordultak a nagykövetséghez, amikor egy magyar szülő nem találta a gyermekét, de a nagykövet és munkatársai azonnal segítettek, megtalálták a gyermeket, aki jól volt, nem történt baja. Az államtitkár a Görögországba utazóknak azt javasolta, hogy olvassák el a konzuli szolgálat honlapján lévő információkat, amelyek folyamatosan frissülnek, illetve regisztráljanak is a honlapon, ami azért fontos, mert baj esetén könnyebb, gyorsabb a segítségnyújtás és a kapcsolatfelvétel.    
    Arra a kérdésre, mi lehet az oka, hogy a uniós költségvetésben csökkentenék a kohéziós pénzeket, lehet-e az az indok, hogy Magyarország sokszor nem értett egyet az uniós döntéshozatalokkal, Menczer Tamás azt mondta: a kormány semmilyen olyan költségvetési tervezetet nem támogat, amely többet akar fordítani a migráció támogatására, szervezésére, ehelyett a határvédelemre kell költeni. Hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt években példás gazdaságpolitikát folytatott, ezért furcsa, hogy a tervezet szerint éppen egy olyan országtól akarnak pénzt elvonni, amely betartotta az uniós előírásokat, és a forrásokat azoknak adnák oda, amelyek nem.     
    Hozzátette: a kormány a politikai zsarolást nem fogadja el, és felháborítónak tartaná, ha a brüsszeli döntéshozók fejében az fordulna meg, hogy a magyar kormány migrációs politikája miatt büntessék a magyar embereket.