Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az MNB 24 millió forintra bírságolta a Raiffeisen Bankot

2018-07-25 11:39:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatszolgáltatási és az ügyletminősítéshez kapcsolódó szabályzati hiányosságok miatt összesen 24 millió forintra büntette a Raiffeisen Bankot.

    A jegybank szerdai közleménye a felügyeleti bírságot azzal indokolta, hogy a Raiffeisen fedezetekre vonatkozó szerződéskötési, befogadási gyakorlata nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak, továbbá a tőkeszámítással, kihelyezett hitelállomány alakulásával, a hitelkockázatokkal, valamint a teljesítő és nem teljesítő kitettségekkel összefüggő adatszolgáltatásai is hiányosak voltak 2016. december 31. és 2018. június 29. között. 
    Súlyosbító körülménynek tekintették a jogsértések magas vagy jelentős kockázati besorolását, de - mint írták - a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre vagy más piaci szereplőkre. A Raiffeisen számos problémát már a vizsgálat során kijavított és együttműködött a jegybankkal - tették hozzá.     A pénzintézet szeptember 30-ig köteles megszüntetni a hiányosságokat.  
    A közlemény kiemeli, hogy az adatminőség és a jogszabályszerű adatszolgáltatás a működési kockázatok megismerésének feltétele, ezért az MNB az ilyen jogsértések ellen szigorúan lép föl.