Csongor napja van. | 2024.04.16

James Mattis: Washington és Moszkva csakis a dzsihadisták elleni hadműveleteik összeütközésének elkerüléséről egyeztetnek

2018-07-25 08:13:33

Washington és Moszkva egyelőre csakis az Iszlám Állam elleni szíriai hadműveleteik összeütközésének elkerüléséről egyeztetnek - közölte James Mattis amerikai védelmi miniszter az ausztrál védelmi tárca vezetőjével tartott washingtoni sajtótájékoztatóján kedden. 

    "Biztosítjuk, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni hadműveleteink konfliktusmentesek legyenek, hogy ne alakuljanak ki a két ország katonáit veszélybe sodró helyzetek" - fogalmazott James Mattis. 
    A Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) vezetője leszögezte: "ennél többet mindaddig nem teszünk, amíg a külügyminiszter és az elnök, valamint szövetségeink nem döntenek arról, hogy mikor és miben kezdjük meg az együttműködést Oroszországgal". A miniszter hozzátette: ez még nem történt meg, ezért "korai lenne" bármiféle részletről is szót ejteni. 
    A sajtótájékoztatón James Mattis oldalán helyet foglalt Mike Pompeo külügyminiszter is, aki azonban nem kommentálta a védelmi miniszter megjegyzéseit. 
    Mike Pompeo a múlt héten megerősítette, hogy a helsinki csúcstalálkozón Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő megvitatták "a szíriai konfliktus rendezésének és a menekültek visszatérésének lehetőségeit". A miniszter akkor a főként Libanonban és Jordániában élő szír menekültek repatriálásáról beszélt.