Auguszta napja van. | 2024.03.29

PM: az államháztartás központi alrendszere az első hat hónapban 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt

2018-07-23 14:50:00

Az államháztartás központi alrendszere az idei első hat hónapban 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel hétfőn.

    Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el. Idén júniusban a központi alrendszer 233,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a 2017. júniusi hiánynak.
    A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal.
    Az első félévi hiánnyal az egész évre tervezett 1360,6 milliárd forintos hiánycél 104,4 százaléka teljesült.
    Az uniós projektek kifizetései idén június végére elérték az 1118,4 milliárd forintot, amellyel szemben idén az első hat hónapban mintegy 162 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe. Így az uniós támogatások megelőlegezése továbbra is kiemelt szerepet játszik.
    A tájékoztatás szerint a kiadási oldalon az infrastrukturális fejlesztésekre fordított összegek emelhetők ki, mint például a közútépítés és közúthálózat felújítása, a Modern városok program beruházásai, az Egészséges Budapest program megvalósítása, illetve a MRE Bethesda Gyermekkórháza és a Budai Irgalmasrendi Kórház közös fejlesztése.
    A központi alrendszer 2018. június végi 9064,3 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 605,7 milliárd forinttal, 7,2 százalékkal magasabbak voltak.
    A bevételek közül a társasági adóból az idei év első hat hónapjában 100,2 milliárd forint érkezett a költségvetésbe, ami az előző év azonos időszakától 180,2 milliárd forinttal maradt el.
    Az idei január-júniusban az általános forgalmi adóból 1773,1 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételnél 214,2 milliárd forinttal magasabb.
    Az év első hat hónapjában mind az áfa-befizetések, mind az áfa-kiutalások jobban teljesültek, mint az előző év azonos időszakában. A befizetések kiemelkedően, 302,0 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi június végi összeget. A befizetések alakulását befolyásolta, hogy egyaránt növekedett a belföldi, az import és a dohánytermékek utáni áfa-bevétel. A belföldi befizetések emelkedése elsősorban a kereskedelemhez és a feldolgozóiparhoz köthető. A dohánytermékek utáni bevételek előző évhez viszonyított növekedését elsősorban a magasabb cigarettaforgalom, illetve a jogszabályváltozások miatti alacsonyabb bázisévi bevétel határozta meg. Az import utáni befizetések növekedésének hátterében a forgalom bővülése áll.
    Az áfa-kiutalást jogszabályváltozás is érintette, 2018 januárjától a "jó adózók" kiutalási határideje 45 napról 30 napra csökkent - közölték.
    A jövedéki adóból származó bevételek az idei év első hat hónapjában 498,4 milliárd forintot tettek ki, amely az egy évvel korábbi összegnél 41,0 milliárd forinttal magasabb.
    A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első hat hónapjában 1050,2 milliárd forint volt, amely 128,3 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál.
    A pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevétel idén június végéig 114,6 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 6,5 milliárd forinttal magasabb.
    A központi büdzsé uniós programok bevételei mérlegsorra június végéig 162,0 milliárd forint érkezett. A keletkezett bevételek túlnyomó része a Széchenyi 2020 operatív programokhoz, valamint a Vidékfejlesztési programhoz kapcsolódik.
    A központi alrendszer első hat havi kiadásai 10 484,8 milliárd forintra rúgtak, amelyek 1115,0 milliárd forinttal, 11,9 százalékkal magasabbak voltak, mint az elmúlt év azonos időszakában.
    A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások az év első hat hónapjában 80,5 milliárd forintot tettek ki, az összeg 4,4 milliárd forinttal alacsonyabb a korábbi év azonos időszakának teljesülésénél. A családi támogatásokra idén az év első hat hónapjában összesen 204,4 milliárd forintot fordítottak, amely a 2017. június végi kifizetésektől 3,9 milliárd forinttal maradt el. Ezt döntően a családi pótlékra kifizetett összeg - 157,6 milliárd forint - előző évhez viszonyított mérséklődése okozta. Ennek oka, hogy a korábban elindult népesedéspolitikai akció ugyan hatékonyan segíti elő a kedvező demográfiai folyamatokat, azonban a rendszerbe belépők számának növekedése nem tudja kompenzálni a korábbi évek kedvezőtlen folyamatai hatására kilépők miatt bekövetkező létszámkiesést - áll a közleményben.
    Az uniós programokra 2018 első fél évében összesen 1118,4 milliárd forintot fizettek ki, amely az éves előirányzat 46,3 százalékos teljesítését jelenti. Az év során felmerült kiadások legnagyobb részét a 2014-2020-as programozási időszak kohéziós operatív programjai adták, június végéig összesen 942,8 milliárd forintot.
    A bevételek és kiadások egyenlegeként 405,1 milliárd forint összegű nettó kamatkiadás keletkezett az idei első fél évben, 147,2 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, ez a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható - olvasható a PM tájékoztatójában.