Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerikai nagykövet: megváltozott az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata

2018-07-11 19:12:00

Az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerint az amerikai-magyar kapcsolatok az elmúlt időkben "nem olyanok voltak, mint amilyennek lenniük kellett volna".

    David B. Cornstein első hivatalos vidéki látogatásán szerdán Debrecenben, a Református Nagytemplom előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kapcsolat már megváltozott.
    Szavai alátámasztására felidézte: alig egy órával azután, hogy letette nagyköveti esküjét, hármasban folytattak megbeszélést Szijjártó Péter magyar és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter részvételével, s egy nappal azt követően, hogy a Fehér Házban fogadta őt és feleségét az amerikai elnök, Donald Trump telefonon gratulált Orbán Viktor újraválasztásához.
    Kérdésre válaszolva David B. Cornstein kitért a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyére, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha elmenne a CEU" Budapestről.
    "A CEU-nak nem az amerikai kormány kedvéért, nem az amerikai szenátus kedvéért kellene itt maradnia, hanem Magyarország, a magyar emberek kedvéért" - mondta.
    "Ugyanis a helyzet az, hogy most Magyarország élvezi az amerikai elnök, az amerikai külügyminiszter és az amerikai nagykövet támogatását. Nagyon jó lenne, ha a CEU ügye nem rontaná el ezt a jó viszonyt" - fűzte hozzá a nagykövet.
    David B. Cornstein szerint a CEU teljesítette mindazt, amit a magyar kormány kért az egyetemtől, megfelel minden elvárásnak, így "a magyar kormány kijelentheti: ezt a problémát megoldotta (...), lehet nagylelkű, és dolgozhat azon, hogy ez az egyetem Magyarországon maradjon".
    "Úgy érzem, ha ez az ügy megoldódik, betonszilárdságúra kovácsolható az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése" - fűzte hozzá.
    Annak kapcsán, hogy a korábbi amerikai ügyvivő az Egyesült Állmok aggodalmát fejezte ki a sajtószabadság magyarországi helyzete miatt, a nagykövet kijelentette: nagy híve a szabadságjogoknak, a szólás- és sajtószabadságnak, a jogállamiságnak. 
    Ugyanakkor nem gondolja, hogy Magyarországon az a feladata, hogy szóvá tegye, ha a magyar kormány valamiben téved, vagy valamit rosszul csinál.
    Az más kérdés - tette hozzá David B. Cornstein -, "ha valamivel nem értek egyet, barátainknak, szövetségeseinknek el fogom mondani az aggályaimat, de magánjellegű módon, nem mikrofonba". 
    A nagykövet eredményesnek nevezte kétnapos debreceni látogatását.
    Papp László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere megköszönte a nagykövetnek, hogy első hivatalos vidéki útja Debrecenbe vezetett. 
    Elmondta: megállapodtak arról, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést a gazdaság terén is, s az önkormányzat város- és gazdaságfejlesztési szervezete, az EDC a jövőben intenzívebb kapcsolatokat épít ki a nagykövetséggel annak érdekében, hogy minél több információt juttassanak el az amerikai vállalkozókhoz, befektetőkhöz.
    David B. Cornstein Debrecennek fontos támogatója lehet a jövőben a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésében - jelezte Papp László.