Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Európai Bizottság felügyeletről határozott a görögországi helyzet normalizálódása érdekében

2018-07-11 15:59:00

Az Európai Bizottság megerősített felügyeleti keretről határozott, amellyel az eddigi eredményekre építve segíti a görögországi helyzet normalizálódását, támogatja az ország által vállalt reformok végrehajtását - közölte az uniós bizottság szerdán.

    Mint közölték, Görögország augusztus 20-án lezárja az az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) szerinti gazdasági kiigazítási programját, megőrizve helyét az euróövezetben és az Európai Unióban.
    A tájékoztatás szerint a felügyelet keretében negyedévente ellenőrző látogatásokat tesznek, amivel az esetleges kockázatokat korai szakaszban azonosíthatják és kezelhetik. A bizottság az ellenőrzések megállapításairól negyedévente jelentés közzétételével tájékoztatja az Európai Parlamentet, a görög parlamentet és az eurócsoport üléseit előkészítő munkacsoportot, a gazdasági és pénzügyi bizottságot.
    Az eurócsoport június 22-i ülésén meghozott, szakpolitikai feltételektől függő adósságenyhítő intézkedések aktiválása a megerősített felügyeleti keretben végrehajtott ellenőrzésekről készült kedvező jelentéseken alapul majd - közölték.
    A szerdán elfogadott határozat azt is előírja, hogy a bizottságnak a megerősített felügyeletet az Európai Kereskedelmi Bankkal és adott esetben a Nemzetközi Valutaalappal közösen kell végeznie. A felügyeletben az ESM is részt vesz. Görögország ugyanakkor a stabilitási támogatási program augusztus 20-i lezárásával teljes körűen részt fog venni a gazdaság- és szociálpolitikai koordináció európai szemeszterében. Az indokolatlan adminisztráció elkerülése és a koherencia biztosítás érdekében maximalizálni fogják a megerősített felügyelet és az európai szemeszter közötti szinergiát.
    A határozat az eurócsoport június 22-i ülésén rögzített megállapodást követi, amely megerősítette, hogy Görögország végrehajtotta a program negyedik és utolsó felülvizsgálata során előírt intézkedéseket. Az eurócsoport ezért úgy döntött, hogy tekintélyes adósságenyhítő intézkedéscsomaggal segíti Görögországot abban, hogy újból, a partnerektől kapott pénzügyi támogatás nélkül is megálljon a lábán. Az eurócsoport ülésén elért átfogó megállapodás részeként a görög hatóságok vállalták, hogy véghezviszik a jelenlegi program szerinti kulcsfontosságú reformokat. Konkrét szakpolitikai kötelezettségvállalásokat tettek továbbá a megerősített felügyeleti keret aktiválása céljából vállalt - és már megkezdett - több kulcsfontosságú strukturális reform véglegesítését.