Gedeon napja van. | 2024.03.28

Donald Trump: "a legkönnyebb találkozóm Európában talán Putyinnal lehet"

2018-07-10 18:45:00

"A legkönnyebb találkozóm Európában talán Putyinnal lehet" - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak kedden, mielőtt útnak indult több mint egyhetes európai tárgyalássorozatára. 

    Az amerikai elnök szerdán és csütörtökön Brüsszelben a NATO-csúcsértekezletén vesz részt, onnan az Egyesült Királyságba utazik, ahol tárgyal Theresa May brit kormányfővel, és jövő hétfőn a finn fővárosban, Helsinkiben lesz a csúcstalálkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
    "Tehát itt van a NATO, itt van az Egyesült Királyság, ahol valamiféle zűrzavar uralkodik, és itt van Putyin. Őszintén szólva, mindegyikük közül Putyin lehet a legkönnyebb. Ki gondolná? Ki gondolná?" - fogalmazott Donald Trump Washingtonban, a Fehér Háznál, mielőtt elindult. 
    Boris Johnsont, a hétfőn lemondott brit külügyminisztert az elnök a barátjának nevezte.
    A NATO-csúcstalálkozó előtt még hétfőn kiadott Twitter-bejegyzésében Donald Trump megismételte a tagországoknak címzett bírálatát, leszögezve, hogy a tagországok még mindig nem tesznek eleget befizetési vállalásaiknak. 
    Az orosz elnökkel várható találkozóját az Egyesült Államokban különös figyelem övezi, hiszen változatlanul tartanak a vizsgálatok Oroszországnak a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozása, valamint Donald Trump kampánycsapata tagjainak oroszokkal történt esetleges összejátszása ügyében. Trump az elmúlt másfél évben következetesen kitartott amellett, hogy kampánycsapatának munkatársai "nem játszottak össze" orosz tisztségviselőkkel a választási győzelem érdekében.