Gedeon napja van. | 2024.03.28

Huszonnyolc év után elődöntőben az angolok, búcsúztak a svédek

2018-07-07 19:12:00

Az angol válogatott bejutott az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, miután a szombati negyeddöntőben 2-0-ra legyőzte a svéd csapatot.

    Gareth Southgate csapata szerdán, Moszkvában az esti Oroszország-Horvátország párharc továbbjutójával mérkőzik a fináléba kerülésért. Az 1966-ban világbajnok Anglia legutóbb 1990-ben játszott vb-elődöntőt, akkor végül a negyedik helyen zárt.

    Eredmény, negyeddöntő:
Anglia-Svédország 2-0 (1-0)
---------------------------
Szamara, 39 995 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
    gólszerzők: Maguire (30.), Alli (59.)
    sárga lap: Maguire (87.), illetve Guidetti (88.), Larsson (94.)

    Anglia:
    -------
Jordan Pickford - Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire, Ashley Young - Kieran Trippier, Jesse Lingard, Jordan Henderson (Eric Dier, 85.), Dele Alli (Fabian Delph, 76.) - Raheem Sterling (Marcus Rashford, 91.), Harry Kane

    Svédország:
    -----------
Robin Olsen - Emil Krafth (Pontus Jansson, 85.), Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson - Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg (Martin Olsson, 65.) - Marcus Berg, Ola Toivonen (John Guidetti, 65.)

    I. félidő:
    ----------
    30. perc: Young végzett el szögletet a bal oldalról, a beívelésnél Maguire túlugrotta a nála majdnem egy fejjel alacsonyabb Forsberget, és 10 méterről a svéd kapu jobb oldalába fejelt (1-0). 

    II. félidő:
    -----------
    59. perc: Lingard a svéd tizenhatoson kívülről emelt az ellenfél védővonala mögé, a hosszú oldalon Alli érkezett a legjobb ütemben, és négy méterről Olsen fölött a kapuba fejelt (2-0). 

    A találkozó kockázatmentes játékkal és halvány angol mezőnyfölénnyel indult, a közepes iram mellett egyik kapu sem forgott veszélyben. A 19. percig kellett várni az első próbálkozásra, Kane 20 méterről kevéssel lőtt a kapu mellé.
    A 30. percben Maguire először volt eredményes a válogatottban - a 25 éves védő tizedik alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban -, de a hátrányba került svédek így sem gyorsítottak a tempójukon. Támadójátékuk többnyire kimerült a két csatárra felívelt labdákban, amit az angol védelem könnyedén hatástalanított. A szünethez közeledve Sterling előtt adódott két óriási lehetőség, de mindkét ziccerét elrontotta, igaz, az elsőt követően végül les miatt a svédek jöhettek szabadrúgással.
    A fordulás után azonnal veszélyeztettek a svédek - Berg bal alsó sarokba tartó fejesét vetődve tolta ki Pickford -, de mielőtt az északiak komoly nyomást gyakoroltak volna az angolokra, utóbbiak Alli révén megduplázták az előnyüket. Két cserével frissítettek a svédek, s aktívabban támadtak, újabb nagy helyzetüknél azonban ismét Pickford védett.    
    A védekezésre koncentráló angolok számára megnyílt a terület a kontrákra, de ezekből ritkán tudtak veszélyt kialakítani. A háromoroszlánosok a lefújásig megelégedtek azzal, hogy az ellenfélnek nem adtak lehetőséget a felzárkózásra, de még arra sem, hogy veszélyes helyzetbe kerüljön.
    Gareth Southgate együttese harmadszor nyert a vb-n és először nem kapott gólt.
    A két válogatott 25. alkalommal találkozott egymással, kilenc döntetlen és hét svéd győzelem mellett az angolok a kilencedik sikerüket aratták.