Auguszta napja van. | 2024.03.29

Marek Kardos a VRCK felnőtt csapatának új vezetőedzője

2018-07-06 08:15:00

A játékosként és edzőként is komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Marek Kardossal hosszú távra tervez a VRC Kazincbarcika.

Klubunk, a VRCK örömmel jelenti be, hogy a felnőtt csapat irányítását a 2018/19-es szezontól Marek Kardos veszi át, akinek segítője Martin Dobias lesz.

“Azért választottam a VRCK-t, mert a klub hosszú távon a fiatal magyar játékosokra épít” – fogalmazott honlapunknak a 44 éves szakember. “Ezen a téren sok tapasztalatom van Lengyelországból, és azt hiszem, ez az egyetlen út ahhoz, hogy Európában a legjobbak közé lehessen kerülni. Ehhez társul a Bajnokok Ligájában való részvétel lehetősége és a klub anyagi biztonsága is. A fiatalokra kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen ez lehet a jövő alapja.”

Kardos a pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett doktori és magiszteri címet, és 2002-ben már a legmagasabb edzői képesítésnek is a birtokában volt. Játékosként a VKP Bratislavában kezdte karrierjét, öt bajnoki cím és három Szlovák Kupa-siker után állt légiósnak 1996-ban. Franciaországban és Ausztriában is játszott, de legnagyobb sikereit a lengyel Mostostal Kedzierzyn Kozle röplabdázójaként érte el. Amellett, hogy bajnokságot és Lengyel Kupát is nyert, a Bajnokok Ligájában sok nagy csatát megélt: 2002-ben negyedik, 2003-ban pedig harmadik lett csapatával a korábbi feladó. Profi karrierjét 2009-ben fejezte be a szintén lengyel AZS Czestochowa játékosaként.

Martin Dobias (balra) és Marek Kardos (középen) munkában

Egy évvel később már a világ egyik legerősebb bajnokságában szereplő Czestochowa vezetőedzője volt, és rögtön a debütáló szezonjában a negyedik helyhez segítette a klubot, 2012-ben pedig a Challenge Kupát sikerült megnyerniük. Ezzel párhuzamosan 2013 és 2015 között a szlovák válogatott másodedzője is volt, majd 2015-ben a VKP Bystrina SPU Nitra vezetőedzőjének nevezték ki. Két bajnoki aranyérem (2016, 2017) mellett a Közép-európai Ligában is dobogóra vezette a nyitraiakat (2017). 2018-tól a Szlovák Röplabda Szövetség (SVF) alelnöki pozícióját is Kardos tölti be, aki a szlovák mellett angolul, lengyelül, franciául, olaszul és oroszul is folyékonyan beszél.

A VRCK új vezetőedzőjének segítője Dobias lesz, aki már három éve dolgozik együtt Kardossal.

A csapatot az elmúlt másfél szezonban irányító Daniel Oravectől sem köszönt el klubunk, a rutinos szakember az utánpótlásban tölt be vezetőedzői pozíciót.