Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zaharova: az EU-nak a nemzetközi kötelezettségei keretében kell megoldania a migrációs válságot

2018-07-05 19:15:00

Oroszország reméli, hogy az Európai Uniónak nemzetközi kötelezettségei keretében, s nem az emberi jogok kárára sikerül megoldania a migrációs válságot - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön Moszkvában.

    Zaharova az Európai Unió múlt heti csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatára reagálva elmondta: "Azt várjuk, hogy a tagállamok által az uniós bevándorlási helyzet javítására hozott intézkedések végrehajtása nem a menekültek befogadását szabályozó, általánosan elfogadott emberi jogi normák, s az EU nemzetközi kötelezettségei kárára valósul meg, illetve nem válik egyszerűen a probléma kihelyezésévé az Európai Unió határain túlra".
    "Az illegális határátlépési kísérletek számának jelentős apadása ellenére a probléma továbbra is aggasztja az EU-t és számos tagállamát. A csúcstalálkozó záródokumentumaiban sajnálatosan nem került rögzítésre az a körülmény, hogy a menekültügyi válság sokban a NATO-tagországok és egy sor más nyugati állam meggondolatlan és agresszív tevékenységére vezethető vissza a közel-keleti és észak-afrikai térségben" - tette hozzá a szóvivő.
    Zaharova emellett hangsúlyozta: Oroszország kész megosztani tapasztalatait európai partnereivel a menekültáradat kezelése terén.
    Az EU-tagországok vezetői múlt heti brüsszeli találkozójukon abban egyeztek meg, hogy az unió területén "ellenőrzött menekültközpontok" jöhetnének létre önkéntes alapon, és ezekben dolgoznák fel a szárazföldön és tengeren érkezett menedékkérők beadványait. Egy másik javaslat szerint uniós területen kívül is létrehoznának menekültközpontokat, amelyekben szintén a menekültstátuszra jogosultakat szűrnék ki, közvetlenül átszállítva őket az Európai Unióba. Eddig Marokkó, Albánia, Tunézia és Egyiptom világosan elutasította, hogy területükön ilyen befogadóközpontokat kialakítsanak.