Andrea napja van. | 2024.04.18

Máshonnan nézzük a világot, másképpen is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal

2018-07-05 16:28:00

Máshonnan nézzük a világot, éppen ezért másképpen is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal. Orbán Viktor Berlinben tárgyalt Angela Merkellel.

Migrációval kapcsolatos kérdésekről, illetve gazdasági, kulturális és oktatási együttütműködésekről tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor a német kancellárral.

A magyar miniszterelnök sikeresnek nevezte a találkozót, amelyen kiemelt téma volt a bevándorlás. Orbán Viktor leszögezte, teljesen nyilvánvaló, hogy

máshonnan nézzük és másképpen is látjuk a világot, mégis szoros együttműködésre törekszünk Németországgal.

Kijelentette, hogy Magyarország továbbra is védeni fogja Európa déli határát, majd egyértelművé tette, hogy

hazánk álláspontja következetes és változatlan az illegális migráció kérdésében.

Magyarország déli határa védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek Németországba és Ausztriába sem, és "a határt védve tartjuk a jövőben is" - közölte Orbán Viktor.

Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról

A miniszterelnök szerint Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére.

Orbán Viktor elmondta:

 

Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan,

 

és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta.

Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett - emlékeztetett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és "készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát" - fűzte hozzá.

Magyarország komoly szolidaritást tanúsít a határ védelmével

A kormányfő szerint Magyarország méltánytalannak érzi, hogy gyakran a szolidaritás hiányával vádolják, holott komoly szolidaritásról tesz tanúságot a déli határ védelmével.

Kijelentette: napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének.

 

Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről

 

- fűzte hozzá.