Gedeon napja van. | 2024.03.28

A román szenátus elfogadta az ellenzék és a korrupcióellenes ügyészség által kifogásolt Btk.-módosítást

2018-07-03 16:45:00

A kétkamarás román parlament szenátusa elfogadta kedden a büntetőtörvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló, a jobbközép ellenzék és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által kifogásolt törvénytervezetet, az RMDSZ tartózkodott.

    A szociálliberális kormányoldal az ártatlanság vélelmére, az ártatlanul meghurcolt emberekre hivatkozva akarja módosítani a büntetőjogot, hogy véget vessen az ügyészségi visszaéléseknek. Az ellenzék szerint a hatalom saját korrupt politikusait védi és utat nyit a "szabad rablásnak".
    Az egyik legvitatottabb rendelkezés úgy módosítaná a korrupciós perekben gyakran előforduló hivatali visszaélés fogalmát, hogy az csak akkor lesz büntethető, ha a hivatalnok saját magát vagy közeli rokonát juttatja jogtalan haszonhoz. Az ellenzék szerint a cikk hatályba lépése megmentené Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt a börtöntől, mivel őt pártja javára elkövetett visszaélés miatt ítélték el első fokon.
    A hivatali visszaélést szabályozó szövegjavaslat megszabja az okozott kár alsó értékhatárát - ami a bruttó minimálbér lenne -, amely alatt a visszaélés nem büntethető.
    Ez volt az a törvénycikk, amely miatt a kormánytöbbséggel egyébként együttműködő, s az igazságszolgáltatás átszervezését és a büntető perrendtartás módosítását is megszavazó RMDSZ tartózkodott a keddi szavazáson.
    Felszólalásában Cseke Attila frakcióvezető rámutatott: az RMDSZ sem a hivatali visszaélésért kiszabható büntetés felső határának hétről öt évre csökkentésével, sem a jogtalan haszonszerzés feltételét családtagokra korlátozó megfogalmazással nem ért egyet. Az RMDSZ azt is kifogásolta, hogy a Btk.-módosítás hatályon kívül helyezi a hivatali gondatlanságról szóló cikket.
    A Btk.-módosítás egyebek mellett lehetővé teszi az elítéltek korábbi feltételes szabad lábra helyezését, csökkenti az elévülési határidőket, korlátozza a kiterjesztett vagyonelkobzást, és - RMDSZ-javaslatra - börtönnel büntetné azt a köztisztviselőt, aki nyilvánosan bűnözőként emlegetne egy jogerősen még el nem ítélt gyanúsítottat.
    A feszült hangulatú, bekiabálásokkal és kölcsönös sértegetésekkel fűszerezett szenátusi ülést az ellenzék először távolmaradásával próbálta határozatképtelenné tenni, majd mikor ez nem sikerült, azzal vádolta a kormányoldalt, hogy a bűnözőt, és nem az áldozatot védi.
    A DNA hétfőn kiadott közleménye szerint a Btk.-módosítás egy sor olyan társadalmi értéket veszélyeztet, amelyet védeni hivatott, és számos ügyben a vád ejtésére kötelezi majd az ügyészeket. A vádhatóság szerint, ha a közeli családtagokra korlátozzák a jogtalan haszonszerzés büntethetőségét, akkor a tavaly hivatali visszaélés miatt bíróság elé állított mind a 215 vádlottat felmenti a bíróság, mivel ők ismerősök, párttársak, távoli rokonok jogtalan előnyökhöz juttatása révén károsították meg a közérdeket.
    A tervezetet a képviselőház véglegesíti. A kormánytöbbség a büntetőjog módosítása érdekében hirdetett rendkívüli parlamenti ülésszakot, és még a héten meg akarja szavazni a Btk.-módosítást.