Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jó gabonatermésre számít idén a Concordia Közraktár Zrt.

2018-07-03 14:15:26

Jó termésre számít idén a fontosabb gabonákból a Concordia Közraktár Zrt., az előzetes adatok alapján a takarmány- és malmi búzákból sem kell hiányra számítani, a minőség is megfelelő.

    A cég keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint az idei szokatlan időjárás miatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása.
    Az árpából országszerte vetett 230 ezer hektár legnagyobb részét már betakarították, az aratás napokon belül befejeződhet. Idén 5,2 tonnás termésátlagot várnak a gazdák, ami 1,2 millió tonna termést jelenthet. Az árpa többéves termésátlaga Magyarországon hektáronként 3,3-5,0 tonna közötti, így a várt idei 5,2 tonnás mennyiség kimondottan jónak számít, hiány semmiképpen nem lesz ebből a terményből sem - írták.
    A céghez beérkezett minták zömében elérik a magyar szabványban megkövetelt értékeket. A vizsgált sörárpák minősége is megfelelő volt fehérjetartalomban, osztályozottságban és csírázási képességben - tették hozzá.
    A tájékoztatás szerint a repce idei vetésterülete mintegy 270 ezer hektár, és 2,8 tonnás termésátlag várható, ami országos összesítésben 750 ezer tonnányi termést hozhat. A repce várható hozama változó, hektáronként 2,0 és 3,6 tonna közé esett az utóbbi 9 évben, így a hektáronkénti 2,5 tonna átlagosan jó termésnek számít.
    A Concordia által bevizsgált tételek olajtartalma a tavalyihoz hasonlóan kedvező, jó minőségű. A betakarítást a megdőlt táblák, az eső és magas nedvességtartalom nehezíti - közölték.
    Tájékoztatásuk szerint a búza túlnyomó része még lábon van, az első aratásokból beérkezett minták néhány esetben a betároláshoz túl magas nedvességtartalmat mutattak. A már learatott tételek eredményei alapján mind a takarmány, mind az étkezési búza minősége megfelelt a követelményeknek. Az idén a takarmány-, és malmi búzákból sem kell hiányra számítani - írták.
    A sok csapadéknak köszönhetően nagyon szépen fejlődik a kukorica és a napraforgó is, ha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor az eddigi adatok szerint rekordtermés lehet belőlük - közölte a Concordia Közraktár Zrt.