Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szabadlábra helyezték Alekszej Navalnij testvérét, miután letöltötte börtönbüntetését

2018-06-29 20:25:00

 

Szabadlábra helyezték pénteken Oleg Navalnijt, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus testvérét, miután letöltötte három és fél éves börtönbüntetését.

 

    A 35 éves - a névtáblával ellátott fekete börtönviseletbe öltözött, napszemüveget viselő - Oleg Navalnijt a felesége, Viktória, a fivére és éljenzők csoportja várta a Moszkvától délre lévő büntetés-végrehajtási intézet előtt.
    Oleg Navalnij szabadságvesztése alatt a börtönéletről írt elbeszélésekkel, s rajzolással múlatta az időt, miközben többször is magánzárkába került.
    Alekszej Navalnij a börtön előtt összegyűlt újságíróknak elmondta: "Az összes elítélt között ebben a börtönben őt találták a legnagyobb szabálysértőnek". Hozzátette: ezek a kihágások abban álltak, hogy az ágyon ült, vagy a nem megfelelő öltözetben ment valahová.
    Alekszej Navalnijt és fivérét, Oleget az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014 végén ítélték el csalás és pénzmosás vádjával. A politikusra három és fél év felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 4 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és egy másik cégnek. Az ítélet annak ellenére született meg, hogy a francia kozmetikai vállalat pénzügyi igazgatója közölte: cége "semmilyen kárt" nem szenvedett a Navalnijék szállítmányozási cégével folytatott együttműködés során. Az AP amerikai hírügynökség szerint az Oleg elleni ítélet megtorlás volt testvére politikai tevékenysége miatt.