Auguszta napja van. | 2024.03.29

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Romániában a szervezett bűnözés elleni ügyészség volt vezetőjét

2018-06-26 19:23:00

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden jogerősen a román legfelsőbb bíróság Alina Bicát, a román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes vádhatóság volt főügyészét, aki időközben elmenekült Romániából.

    Bicát bűnpártolás miatt ítélték el négy év szabadságvesztésre. A vádirat szerint a volt főügyész Ovidiu Tender üzletembernek segített, aki azt kérte tőle, hogy egy ellene folyamatban levő perben felfüggesztett börtönbüntetést kérjen a Bica által akkor vezetett vádhatóság ügyésze. Bica eleget tett az üzletember kérésének, ezért indult ellene eljárás.
    A vádirat szerint Adriean Videanu üzletembernek is segített egy másik ügyben. Videanu befolyásos politikus volt, Bukarest egykori főpolgármestereként és miniszterként is tevékenykedett. A vádirat szerint Bica főügyészként egy döntéssel lehetővé tette a politikusnak, hogy cégének zárolt vagyonrészét eladhassa. Az ügyészek Videanu ellen is vádat emeltek, akit azonban a legfelső bíróság a keddi ítélet szerint felmentett.
    A legfelsőbb bíróság szintén kedden hirdetett jogerős ítéletet egy másik perben, amelyben szintén Bica volt az egyik vádlott. Ebben is bűnpártolással vádolták, de ezúttal felmentették a volt főügyészt.
    Alina Bica ellen több másik ügyben is vádat emeltek a restitúciós hatóságnak az ügyészség szerint jogtalan kárpótlást megítélő döntései miatt. Mielőtt főügyésszé nevezték ki Bicát, a restitúciós hatóságban képviselte az igazságügyi minisztériumot. Ezek a perek még nem értek véget.
    Bicát baráti viszony fűzi Elena Udrea volt regionális fejlesztési és idegenforgalmi miniszterhez, akit június elején hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy másik korrupciós perben. Egyelőre egyikük esetében sem tudnak érvényt szerezni a jogerős bírósági ítéletnek, mert Costa Ricába menekültek, ahol mindketten politikai menedékjogért folyamodtak. Egyes tanúk Bicát legutóbb Panamában látták.