Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-06-21 17:58:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    
    Svédország déli területén ciklon örvénylik, amelynek markáns hidegfrontja Göteborgtól egészen a Franciaország északnyugati részén található Brestig húzódik. A front mentén több helyen is kialakul eső, záporeső, mögötte pedig több fokos lehűlés tapasztalható. Európa többi része felett többnyire anticiklonális hatások érvényesülnek. A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan, leginkább a Földközi-tenger térségében fordulnak elő záporok, zivatarok. A maximum-hőmérséklet kontinensünk nagy részén 26 és 33 fok között alakul, de a Pireneusi-félszigeten 35, 37, míg Nagy-Britannia, a Skandináv-félsziget, valamint a Kelet-európai-síkság északnyugati tájain csupán 11, 21 fok közötti értékeket mérnek. A Kárpát-medencét péntekre virradó éjszaka egy hidegfront éri el, amely egy időre véget vet a kánikulának.
    
    Várható időjárás péntek estig
    -----------------------------

    Csütörtökön még napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd estétől északnyugat felől mindenütt megnövekszik a felhőzet és beborul az ég. Délután főként a keleti megyékben elszórtan, majd estétől északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, esőre. Pénteken a kora délutáni óráktól északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Kezdetben a délnyugati szél megélénkül, majd éjszaka északnyugatira, északira fordul, és több helyen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is előfordulhatnak viharos lökések.  

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 21 fok között várható, a délkeleti megyékben lesz a melegebb.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 és 22 fok között alakul, az ország nagy részén a reggeli, délelőtti órákban lesz a legmelegebb.