Gedeon napja van. | 2024.03.28

A francia elnök elítélte az olasz kormány cinizmusát és felelőtlenségét

2018-06-12 17:45:00

Emmanuel Macron francia államfő elítélte kedden az olasz kormány "felelőtlenségét és cinizmusát", amiért nem fogadta a fedélzetén több mint hatszáz migránst szállító Aquarius civil mentőhajót  - közölte Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

    A francia elnök "fontosnak tartotta, hogy emlékeztessen a tengeri jogra", amely előírja, hogy "vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie" .
    "Ha egy hajónak Franciaország lenne a legközelebb, kiköthetne, mert Franciaország tiszteletben tartja a nemzetközi jogot" - tette hozzá a szóvivő szerint Emmanuel Macron, aki üdvözölte Spanyolország bátorságát, amiért végül felajánlotta, hogy fogadja az Aquariust. 
    "Elfogadhatatlan az olasz kormány viselkedése, és ahogy politikai célokra használta fel (a helyzetet)" - mondta a kormányszóvivő. 
    Emmanuel Macron egyébként pénteken munkaebéden fogadja Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy előkészítsék az európai uniós állam- és kormányfők június 28-29-i találkozóját a migrációs helyzetről. 
    A kormányszóvivő elmondta: Franciaország nem volt tétlen az elmúlt 24 órában, folyamatosan egyeztetett a máltai, a spanyol és az olasz döntéshozókkal. Emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron a kezdetektől ugyanazt az irányvonalat követi a migrációs kérdésben, amelynek kulcsszavai a határozottság és a humanizmus, s amelyet Franciaországban jobb- és baloldalról egyaránt támadnak. 
    "De ez az irányvonal, amelyet kitűztünk és amelyet végig tartani fogunk" - hangsúlyozta a kormányszóvivő. 
    A baloldali ellenzék kedden elítélte a francia kormány "bűnös hallgatását" az Aquarius kálváriája alatt, miközben kormánypárti képviselők is sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a kormány nem lépett az elmúlt napokban. 
    A jobboldalon Éric Ciotti képviselő viszont azt kifogásolta, hogy hétfő este a Franciaországhoz tartozó Korzika két nacionalista vezetője felajánlotta az SOS Méditerranée-nak, hogy az Aquarius kiköthet a szigetük egyik kikötőjében. 
    "Európai válasz kell a kérdésben", amely terítéken lesz az Európai Tanács ülésén, ahol Franciaország és Németország egy ambiciózus javaslattal fog élni mégpedig a Frontex határvédelmi szervezet finanszírozását illetően - jelezte a kormányszóvivő. Benjamin Griveaux hozzátette, hogy a Spanyolország iránti szolidaritásul Franciaország logisztikai segítséget nyújt a spanyol kormánynak az érkező hajó fogdásához.