Auguszta napja van. | 2024.03.29

EU: a diplomácia az egyetlen út a tartós béke megteremtésére

2018-06-12 16:20:00

Az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea vezetője között létrejött csúcstalálkozó megerősíti szilárd meggyőződésünket, amely szerint a diplomácia az egyetlen út a tartós béke megteremtéséhez a Koreai-félszigeten - közölte nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

    A főképviselő hangsúlyozta, a diplomáciai utak keresése gyakran kihívást jelent, de mindig kifizetődő.
    Mogherini a csúcstalálkozót létfontosságú és elengedhetetlen lépésnek nevezte, amely - mint írta - a koreai kapcsolatokban és a félszigeten eddig elért pozitív eredményekre épült, az északi- és dél-koreai vezetés bölcsességének és elhatározásának köszönhetően.
    Kiemelte: a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa végső célja továbbra is a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése. Donald Trump és Kim Dzsong Un által aláírt közös nyilatkozat világosan mutatja, hogy ez a cél megvalósítható - húzta alá.
    Az Európai Unió továbbra is készen áll arra, hogy elősegítse és támogassa a folytatólagos tárgyalásokat és más, a bizalom kiépítésére irányuló lépéseket a nukleáris fegyverektől mentes Koreai-félsziget tartós békéje, biztonsága és jólétének biztosítása érdekében - tette hozzá Mogherini.