Gedeon napja van. | 2024.03.28

A "párhuzamos állam" visszaélései ellen tüntetnek Bukarestben a kormánypártok hívei

2018-06-10 08:16:00

Az ügyészségek és titkosszolgálatok visszaélései, a választói legitimitás nélküli "párhuzamos állam" ellen szervezett nagyszabású tüntetést szombat este a Bukarestben a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), melyhez a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE is csatlakozott.

    A demonstrációra buszok százai és több különvonat hozta a fővárosba a kormánypártok támogatóit, akik az utóbbi másfél évben megszokottá vált korrupcióellenes ellenzéki megmozdulások hagyományos helyszínén, a kormánypalota előtti Victoria (Győzelem) téren gyűltek össze. Számukat a kormánypárti médiumok több százezerre becsülték.
    A teret - amelyen az utóbbi évtizedekben csak a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő tavalyi 13-as sürgősségi kormányrendelet miatt gyűlt össze ilyen nagyságrendű, vagy ennél is nagyobb tömeg - megtöltötték szombat este a pártvezetés kérésére többnyire fehér ingbe öltözött demonstrálók. A tér déli harmadát azonban a szervezők elkerítették: itt épült fel az a színpad, ahonnan a PSD és ALDE vezetői intéznek beszédet a tömeghez. A szónoklatokat a távolabb álló és a térről kiszorult résztvevők a színpad melletti óriáskivetítőkön követik figyelemmel.
    A tömeg a jobboldali Klaus Iohannis államfőt és a "párhuzamos állam" egyik megtestesítőjének tekintett Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt kifigurázó képeket, őket rabruhában ábrázoló bábukat emeltek a magasba. Több felirattal amiatt tiltakoztak, hogy - a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság elnökének minapi bejelentése szerint - Romániában állítólag hatmillió embert hallgattak le a titkosszolgálatok.
    Egy órával a demonstráció kezdete előtt kisebb lökdösődés alakult ki a nagy számban jelen lévő karhatalmi erők és néhány tucatnyi ellenzéki aktivista között. Utóbbiak azt állították, hogy a DNA-főügyész leváltását elrendelő alkotmánybírósági döntés óta minden estére érvényes területfoglalásuk van a Victoria-térre, amit a PSD nagygyűlés szervezői és Bukarest szociáldemokrata főpolgármestere nem tartott tiszteletben, amikor a PSD-nagygyűlést tiltakozásuk ellenére "rászervezték". A csendőröknek végül erőszak nélkül sikerült távozásra bírniuk őket.
    A PSD-ALDE nagygyűlése a tervek szerint helyi idő szerint 22 órakor ér véget.