Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Puskás Akadémia FC nyerte a Danone Focikupa miskolci elődöntőjét

2018-06-09 20:01:00

A felcsúti Puskás Akadémia FC csapata nyerte meg a Danone Focikupa a Gyermekekért torna szombati, miskolci regionális elődöntőjét. Második helyen a Vasas Kubala Akadémia U12-es együttese végzett, a harmadik pedig a DVTK FC lett. Ez a három csapat jutott be a torna június 17-i, budapesti országos döntőjébe, amelynek győztese jövőre Spanyolországban, a nemzetközi döntőn képviselheti Magyarországot. A focikupa miskolci fordulóján 177 gyerek játszott a mérkőzéseken, míg a vendégeket Családi Egészségnap, egészséges táplálkozással kapcsolatos kvízek, testtömegindex-számítás és ügyességi játékok várták. A gyerekek Sass Dani gasztroarccal, Salamon József válogatott labdarúgóval, a DVTK aranycsapat középhátvédjével és Veréb Györggyel, a DVTK kapusedzőjével is találkozhattak.

(Balról) Salamon József, válogatott labdarúgó, Veréb György, kapusedző, DVTK, Várkonyi Beáta, Vállalati Kapcsolatok Igazgató, Danone Magyarország Kft., Rakaczki Zoltán, Sportért felelős polgármesteri biztos, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Fókuszban a foci és egészséges táplálkozás

A Danone Focikupa a Gyermekekért (Danone Nations Cup) a világ legnagyobb, immár 18 éves múltra visszatekintő, professzionális gyermek labdarúgó kupája. A közel 30 országban megrendezett eseményen minden évben 2,5 millió gyerek vesz részt. A torna célja, hogy a sporton és a labdarúgáson keresztül egészséges életmódra, valamint kiegyensúlyozott táplálkozásra nevelje a gyerekeket. Éppen ezért a Legjobb kapus, a Legjobb játékos és a Gólkirály mellett, a tornán az idén először ítélték oda az Egészség Bajnoka címet is, amelyet Kátai Roland, az FC Hatvan játékosa nyert el. Ő szerepelt ugyanis a legjobban a Danone és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által végzett egészség kvízen.

 „A 10-12 éves gyermekek 42%-a mindössze hetente 1-2 alkalommal fogyaszt magas kalciumtartalmú tejet és tejtermékeket, például joghurtot, és akkor is csak a szükséges mennyiség felét” – mondta Gyergyói-Szabó Anita, a Danone külső kommunikációs menedzsere, utalva a focikupában résztvevő több mint 800 gyermek körében végzett tavalyi felmérés legfontosabb eredményére. „Vállalatunknak kiemelt célja, hogy nap mint nap tegyünk a saját és bolygónk egészségéért, ezt fogalmaztuk meg az ’Egy életünk van és egy bolygónk’ küldetésünkben. Hisszük, hogy az egészséges életvitelhez a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen, melyhez a környezet védelmére is szükség van. Éppen ezért az idei eseményen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyermekeket és a meccsekre kilátogató családokat egészséges táplálkozásra oktassuk és neveljük” – tette hozzá.

Családi Egészségnap: tanácsadás és testtömegindex-számítás a pálya mentén

A Danone Focikupa a Gyermekekért torna miskolci regionális elődöntőjén több mint 40 mérkőzést szurkolhattak végig a nézők. A mérkőzésekre és az azokhoz kapcsolódó Családi Egészségnapra a Nagycsaládosok Országos Egyesületének helyi tagszervezeteit is meghívta a Danone. Az eseményekre kilátogató nagycsaládok és a pályákon játszó gyermekek szülei és családtagjai az Egészségnap keretében táplálkozással kapcsolatos kvízeket tölthettek ki és testtömegindex-számításon és ügyességi játékokban vehettek részt, valamint hasznos táplálkozási tanácsokkal is ellátták őket a szakértők.

Nyilasi, Dárdai, Zidane

A Danone Focikupa a Gyermekekért tornát az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is támogatta, emellett sztárlabdarúgók is a program mellé álltak. A kupa nemzetközi nagykövete pedig már több mint 10 éve a legendás labdarúgó, Zinedine Zidane. Magyarországon a Danone Focikupa a Gyermekekért fővédnöke immár harmadik éve Nyilasi Tibor, az MLSZ elnökségi tagja. A gyerekek a torna miskolci elődöntőjén Sass Dani gasztroarccal, Salamon József válogatott labdarúgóval, a DVTK aranycsapat középhátvédjével és Veréb Györggyel, a DVTK kapusedzőjével is találkozhattak. A miskolci regionális forduló három továbbjutó csapata, a Puskás Akadémia FC, a Vasas Kubala Akadémia és a DVTK FC nyerte el a lehetőséget, hogy június 17-én, Budapesten is megmutassa a tudását, a döntő győztese pedig Spanyolországban képviselheti majd Magyarországot a nemzetközi döntőben 2019-ben.

Eredmények:

  1. helyezett: Puskás Akadémia FC
  2. helyezett: Vasas Kubala Akadémia
  3. helyezett: DVTK FC

 Legjobb játékos: Krupa Zsolt (Puskás Akadémia FC)

 Legjobb kapus: Nagy Marcell (REAC Sportiskola SE)

 Gólkirály: Vajda Milán (Vasas Kubala Akadémia)

 Fair Play Csapat: DVTK SE

 Fair Play egyéni: Tóth Zsombor (Gyöngyösi AK)

 Egészség Bajno9ka: Kátai Roland (FC Hatvan)