Auguszta napja van. | 2024.03.29

Folyékony műtrágyát is gyárt júniustól a Mol szlovákiai leányvállalata

2018-06-08 13:59:00

Még ebben a hónapban megkezdi a folyékony műtrágya gyártását a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft, miután 18 millió euróból új gyártóegységet kapott a pozsonyi olajfinomító.

    A Mol pénteki közleménye szerint az üzem évente 50 ezer tonna folyékony műtrágyát állít elő, a beruházást a Slovnaft a Stercorat Hungary Kft.-vel közösen hajtotta végre. Az új gyártóegység létesítése összhangban áll a Mol-csoport 2030-as stratégiájával, amely többek között új gépjárműipari, csomagolási, építőipari és elektronikai termékek bevezetését tartalmazza - írták.
    A közlemény szerint a Stercorat Hungary Kft. szlovák fióktelepének vezetője hangsúlyozta, hogy a műtrágyát az olajfinomításkor keletkező gázok feldolgozásával állítják elő, az új termék előállításával tehát a káros anyagok kibocsátása is jelentősen csökken.
    Marek Hajdu hozzátette, hogy a gyártáshoz szükséges ammónium-tioszulfát előállításának technológiát az amerikai ThioSolv biztosította.
    Gabriel Szabó, a Slovnaft vezérigazgatója kiemelte, hogy a nem motorüzemanyag típusú termékkör bővítésével a vállalat közelebb kerülhet a felhasználókhoz.
    A Mol-csoport 2030-ig 4,5 milliárd dollárt kíván befektetni különféle petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekbe - olvasható a közleményben.