Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2018-06-07 19:45:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Szárazföldünk nagy része fölött jellegtelen a nyomási mező, emiatt Nyugat-, Közép- és Dél-Európában változékony az idő. Errefelé az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és szórványosan záporok, zivatarok alakulnak ki. Sekély ciklon található Franciaországtól nyugatra, emiatt főként a Pireneusi-félsziget nyugati részén sok a felhő, és több helyen esik az eső. Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos időt kontinensünk északnyugati területén. A legtöbb napsütés a Kelet-európai-síkság térségében van, ahol anticiklonális hatások érvényesülnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi, északkeleti részén általában 8 és 18, nyugati, délnyugati tájain pedig 17 és 23 fok között változik. Jóval melegebb az idő Közép-és Délkelet-Európában, ahol a délutáni órákra többfelé 30 fok fölé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is jellegtelen nyomási mező alakítja, de pénteken napközben kevesebb helyen várható zápor, zivatar.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig:
    --------------------------------------------------
    Reggelig nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható zápor, zivatar, helyenként jégeső és felhőszakadás is lehet. Pénteken napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, reggel főként északkeleten, napközben elszórtan, este délnyugaton várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de pénteken több helyen megélénkül a délkeleti szél, zivatarok környezetében pedig erős vagy viharos széllökések is valószínűek. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 26 és 33 fok között várható.