Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szabálytalanságokat tárt fel önkormányzati egészségügyi szakrendelőknél az ÁSZ

2018-06-07 14:59:00

Hét önkormányzati fenntartású egészségügyi gazdasági társulást vizsgált, és mindegyiküknél hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

    Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a 110 település 125 ezer lakosának egészségügyi ellátásáért felelős társaságok 2013-2016 közötti ellenőrzése során "aggasztó diagnózist" állított fel az ÁSZ: több társaságnál nem volt átlátható a működés, gazdálkodásuk és vagyongazdálkodásuk nem volt szabályszerű, a beszámolók hiánya miatt nem volt biztosított a vagyon védelme és annak megőrzése.
    A tabi Koppány-Völgye KEK Egészségügyi és Szolgáltató NKft., a pannonhalmi Szent Márton Járóbeteg Központ NKft., az Ercsi Járóbeteg-szakellátó Egészségügyi Központ NKft., a sellyei "Az Ormánság Egészségéért" NKft., a Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató NKft., az abai Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató NKft. és a Sarkadi Kistérségi Egészségügyi Fejlesztő Nkft. ellenőrzése során az ÁSZ arra a megállapításra jutott, hogy a legtöbb társulás nem tett eleget a jogszabályokban előírt adatszolgáltatási kötelezettségének sem.
    Ezek a szabálytalanságok és hiányosságok magukban hordozzák a korrupció kockázatát, valamint a jogszabálysértő gyakorlat, az átláthatatlan működés felveti a pazarló közpénzfelhasználást is - emelte ki az alelnök.
    Warvasovszky Tihamér jelezte, amennyiben a vizsgált társaságoknál a pénzeszközök kezelésére vonatkozó szabályok súlyos megsértése miatt károkozást vagy annak veszélyét állapítja meg a számvevőszék, köteles a hatósághoz - jelen esetben a Magyar Államkincstárhoz - fordulni, illetve a költségvetési támogatások felfüggesztése is indokolt lehet, amennyiben a feltárt súlyos szabálytalanságokat nem korrigálják.
    Nagy Imre felügyeleti vezető beszámolója szerint minden vizsgált egészségügyi szolgáltatónál hiányosságokat tártak fel a tulajdonosi joggyakorlásban, például felügyelő bizottság sem működött egyes társulásoknál vagy azt csak az ellenőrzési időszak végén hozták létre, továbbá a javadalmazási szabályzatok kiadásában és az ellenőrző tevékenység területén találtak hiányosságokat a számvevők.
    A pénzügyi gazdálkodás területén a feltárt szabálytalanságok közül a legjellemzőbb például a bevételek és ráfordítások elszámolásának hiánya volt, nem rendelkeztek továbbá az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó térítésidíj-szabályzattal, vagy a jogszabályokban rögzített térítési díjtól tértek el a szolgáltatók. 
    A vagyongazdálkodást érintő legfőbb szabálytalanságok között a felügyeleti vezető a vagyonnyilvántartás szabályszerűtlenségét emelte ki, illetve nem készült éves leltár sem.
    A sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér kiemelte, hogy az ÁSZ-nak nem az egészségügyi szakellátás minősítése és értékelése volt a célja, ugyanakkor úgy vélte, a közpénzek szabályszerű felhasználása az egészségügyi ellátás rendezettségének is alapja.
    A társaságoknak intézkedési tervet kell készíteniük a hiányosságok kiküszöbölésére, amit kötelesek 30 napon belül az ÁSZ-nak megküldeni.
    A számvevőszék további ellenőrzéseket is tervez más önkormányzati tulajdonú egészségügyi szolgáltatást nyújtó gazdasági társulásoknál. A most lezárult hét társaság ellenőrzéséről szóló jelentés megtalálható az ÁSZ honlapján.