Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sylvester Stallone filmet készít az első fekete nehézsúlyú bokszvilágbajnokról

2018-05-31 17:16:00

Sylvester Stallone az MGM stúdióval közösen készít filmet az első fekete nehézsúlyú boksz-világbajnokról, Jack Johnsonról, akit annak idején rasszista okokból börtönöztek be és akit nemrég posztumusz rehabilitált Donald Trump amerikai elnök.

    A 71 éves Stallone a filmes és televíziós projektek gyártására alapított Balboa Productions nevű új cégével vesz részt a film produceri munkálataiban - írja a Variety.com filmes portál.
    A galvestoni óriásként emlegetett Jack Johnson Texas államban született 1878. március 31-én. Pályafutása során 78 győzelmet aratott, 45-öt kiütéssel, 8 vereséget szenvedett és 12 alkalommal döntetlent ért el.
    A csúcsra 1908-ban jutott el, amikor Sydneyben legyőzte a kanadai Tommy Burnst és ezzel a legmagasabb kategória első fekete világbajnoka lett. Övét kilencszer védte meg. A fekete bokszoló sikerei azonban zavarták az akkori Egyesült Államokat, ahol még érvényben voltak a faji elkülönítés törvényei. 1913-ban Johnsont, akinek egy fehér nővel volt viszonya, elítélték egy emberkereskedelem és prostitúció elleni törvény alapján egy olyan perben, amelyet ma rasszistának minősítenének.
    A bajnok Európába menekült az ítélet elől, de 1920-ban hazatért és egy évet töltött rács mögött. Az ítélet és a börtönbüntetés tönkretette Johnson bokszolói karrierjét. 1946-ban halt meg.
    Rehabilitációja érdekében több kezdeményezés is indult az elmúlt években, egyebek között két republikánus honatya, John McCain szenátor és Peter King képviselő közreműködésével.
    Stallone, aki szintén részt vett a Johnson rehabilitációjáért vívott küzdelemben, maga is jelen volt az ovális irodában, amikor Donald Trump amerikai elnök a múlt héten posztumusz rehabilitálta a legendás bokszolót.