Gedeon napja van. | 2024.03.28

Alapjogokért Központ: zsarolási kísérlet az Európai Unió költségvetési tervezete

2018-05-30 16:15:00

Zsarolási kísérlet az Európai Unió költségvetési tervezete, erős viták várhatók a javaslatról - jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

    Kovács István szerint az Európai Bizottság ezzel megmutatta, bármeddig hajlandó elmenni azoknak az országoknak a megfélemlítésében, amelyek nem értenek vele egyet.
    Elmondta: a javaslatában a fejletlenebb országok felzárkóztatására szolgáló kohéziós pénzeket hét százalékkal csökkentené az unió.
    Emlékeztetett: már a tervezet benyújtása előtt szóltak hírek a kohéziós pénzek Kelet-Európából Spanyolországba és Olaszországba történő átcsoportosításáról, de a hivatalos tervezetben ennek nincs nyoma. 
    A támogatásra szoruló országok kiválasztásánál eddig főképp a GDP számított mérvadónak, ez alapján több spanyolországi és olaszországi régió elesne a támogatástól. Ennek megakadályozására az unió több olyan indikátort - például a munkanélküliség mértékét is - behozott, amelyekben a déli régiók rosszul, de Magyarország kitűnően teljesít - magyarázta.
    Az Európai Unió hétéves költségvetéséről szóló keretdokumentum elfogadása az EU legnagyobb vitája szokott lenni - fűzte hozzá Kovács István.