Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bizakodó a világgazdaság növekedési kilátásaiban az OECD

2018-05-30 13:15:00

Csökkentette kissé idei világgazdasági növekedési előrejelzését, de bizakodó kilátásokat fogalmazott meg a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott prognózisában. 

    Az OECD - évente kétszer kiadott - prognózisában a tavalyi 3,7 százalék után az idei érve 3,8 százalékos, 2019-re pedig 3,9 százalékos világgazdasági növekedést jelzett előre közel negyven éve a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta mellett. 
    Az idei növekedési előrejelzését az OECD olyan átmeneti tényezőkre, mint időjárási hatásokra hivatkozva 0,1 százalékponttal csökkentette a legutóbbi előrejelzéséhez képest. Az idei és jövő évi világgazdasági növekedés mindazonáltal az OECD szerint erőteljesnek tekinthető és közel áll a négy százalék körüli hosszú távú átlaghoz.
    Az OECD prognózisában felhívja a figyelmet a növekedésre elsősorban külkereskedelemi konfliktusok és a pénzpiacok sérülékenysége, valamint az emelkedő olajárak formájában leselkedő kockázatokra is. Felszólítja egyúttal a kormányokat, hogy már közép távon fordítsanak több figyelmet az életkörülmények fenntartható javítására. 
    Az alacsony, de kissé már emelkedő kamatkörnyezet és a számos országban követett laza monetáris politika nagyban hozzájárul a világgazdasági növekedéshez, ami viszont a bérek és az infláció mérsékelt növekedését vonja majd maga után - állapítja meg a jelentés.
    "A gazdasági növekedés az elkövetkező két évben is folytatódik, mégpedig hosszú évek óta a legkedvezőbb rövid távú kilátások mellett" - kommentálta a prognózis megállapításait Angel Gurria, a szervezet főtitkára. "Mivel azonban a jelenlegi fellendülés főként monetáris stimulusra és fiskális könnyítésre támaszkodik, a fenntartható és lendületes növekedés feltételeit még nyilvánvalóan nem sikerült megteremteni."
    Hozzátette: "a döntéshozóknak nagyobb hangsúlyt kellene a strukturális reformok végrehajtására és a szakemberképzés javítására helyezniük a versenyképesség fokozása és a széles alapokra támaszkodó, erőteljes és fenntartható növekedés feltételeinek a megteremtése érdekében".
    Márciusban kiadott időközi prognózisában az OECD az idei évre és 2019-re is az utóbbi hét év legerősebb ütemű növekedését helyezte kilátásba, 3,9 százalékosat. Akkor mindkét évre vonatkozóan 0,3 százalékponttal javította fel előrejelzését a novemberben kiadott prognózisához képest.
    Az euróövezet az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,1 százalékos GDP-növekedést ér el a 2017-es 2,6 százalék után. A márciusi időközi prognózisába az idei évre még magasabb, 2,3 százalékos növekedést jelzett az euróövezetre az OECD. Márciusban mindkét évre vonatkozóan 0,2 százalékponttal emelte meg novemberi prognózisát.
    Németország növekedése az OECD szerint lassul, mivel a márciusban jelzett idei 2,4 százalék és 2019-es 2,2 százalék helyett az idén és jövőre is 2,1 százalékos lesz, míg 2017-ben 2,5 százalék volt. 
    A francia gazdaság tavaly 2,0 százalékkal növekedett, idén és jövőre pedig 1,9 százalékos növekedésre lehet számítani. Márciusban az OECD még magasabb, 2,2 százalékos növekedést jelzett 2018-ra, jövő évi prognózisán pedig most nem változtatott.
    Nagy-Britannia növekedési előrejelzését tovább javította az OECD: az idén 1,4 százalék, jövőre pedig 1,3 százalék lehet, míg márciusi prognózisában még sorrendben 1,3 és 1,1 százalékot jelzett, ami az idei növekedés tekintetében szintén felfelé javított érték volt a novemberi prognózishoz képest.
    A G20-ak gazdasági növekedése a tavalyi 3,8 százalék után az idén 4,0 százalék, jövőre pedig 4,1 százalék lesz. A legnagyobb növekedési ütemet a G20-ak sorában India éri el, az idén 7,4, jövőre pedig 7,5 százalékosat. Kína növekedési üteme az idén 6,7 százalék lesz, jövőre pedig 6,4 százalékos. 
    Oroszország az idén 1,8 százalékkal, 2019-ben 1,5 százalékkal növekszik. Törökország 5,1 százalékos növekedést ér el az idén, 5,0 százalékosat jövőre, míg tavaly 7,4 százalékkal növekedett.