Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga: átrendeződik a munkaerőpiac

2018-05-29 12:59:00

Miközben tovább bővült a foglalkoztatás, a külföldön, illetve a közfoglalkoztatásban dolgozók létszáma csökkent - emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

    A KSH keddi közlése szerint a február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezerrel, 177 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 67 ezerrel nőtt, az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 128 ezerrel emelkedett, míg a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 46 ezerrel, a külföldi telephelyen dolgozóké 15 ezerrel csökkent.
    A miniszter arra számít, hogy a kedvező irányú tendencia részben a hatéves bérmegállapodásnak és a folytatódó lakásépítéseknek köszönhetően a jövőben is fennmarad.
    Varga Mihály a foglalkoztatást segítő kormányzati intézkedések közül példaként említette a 2016 novemberében aláírt hatéves bérmegállapodást és a 2013 óta működő munkahelyvédelmi akciót, amelynek az is köszönhető, hogy Magyarországon a 15-24 éves korosztályban az uniós átlag alatti, 9,6 százalékos a  munkanélküliség.
    A Pénzügyminisztérium  MTI-hez eljutatott közleménye szerint a kedvező gazdasági és foglalkoztatási folyamatok eredményeként a munkanélküliek száma félmillióról közel harmadára, 177 ezerre csökkent 2010 óta. 
    A február-áprilisi 3,8 százalékos munkanélküliségi rátával Magyarország az uniós tagországok rangsorában a negyedik helyen áll. 
    Az uniós tagországok közül Magyarország tudta a leggyorsabb ütemben, 13,3 százalékponttal növelni a foglalkoztatási rátát, míg az uniós átlag csak 3,5 százalékponttal nőtt 2010 óta. 
    Az erősödő munkaerő-kereslet miatt az elkövetkezendő időszak kiemelt feladata a munkaerő-tartalék aktivizálása, a közfoglalkoztatottak és munkanélküliek képzése, a kisgyerekes nők, illetve a nyugdíjasok munkába állásának könnyítése lesz - olvasható a minisztérium közleményében.