Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EU egy évvel meghosszabbította a rezsim elleni szankciókat

2018-05-28 12:30:00

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei meghosszabbították a szíriai rezsimmel szemben bevezetett uniós szankciókat, amelyek így 2019. június 1-jéig érvényben maradnak - közölte a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsa hétfőn.

    A külügyminiszterek tanácsa úgy határozott, mivel a polgári lakosság elnyomása folytatódik, a Szíriára vonatkozó uniós stratégiával összhangban fenntartja a szíriai rezsimmel és annak támogatóival szembeni korlátozó intézkedéseit.
    A külügyminiszterek frissítették a szankciós jegyzékben szereplő bizonyos emberekkel és szervezetekkel kapcsolatos adatokat, két elhunyt személyt pedig töröltek a listáról, melyen jelenleg 259 olyan ember és 67 olyan szervezet szerepel, amelyek utazási tilalom és vagyonbefagyasztás hatálya alatt állnak. A most felvettek a vegyi fegyverek használatával kapcsolatos szerepük miatt kerültek a szankciós listára.
    A Szíriával szembeni jelenlegi szankciók szélesebb köréhez az olajembargó, bizonyos befektetésekre vonatkozó korlátozások, a Szíriai Központi Bank unióban található vagyonának befagyasztása tartozik, emellett exportkorlátozás van érvényben azon berendezések és technológiák esetében, amelyek belső elnyomás céljára is használhatók, illetve amelyek az interneten vagy a telefonhálózaton keresztüli kommunikáció nyomon követésére, illetve lehallgatására is szolgálhatnak.
    Mint írták, az unió továbbra is elkötelezetten törekszik a szíriai konfliktus tartós és hiteles politikai megoldásának elősegítésére, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával és a 2012. évi genfi nyilatkozattal. Az uniónak meggyőződése, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai úton, ezért határozottan támogatja az ENSZ különmegbízottjának munkáját és a szíriai válságban szembenálló felek genfi párbeszédét - tették hozzá.