Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-05-27 17:26:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa északi, északkeleti része felett továbbra is anticiklon helyezkedik el. Területén általában derült vagy gyengén felhős az ég, és csapadékról sem érkezik jelentés, azonban az északi peremén több a felhő, és záporok, zivatarok is kialakultak. Kontinensünk többi részének időjárását többnyire alacsonynyomású légköri képződmények alakítják. A meleg, nedves, labilis levegő hatására több helyen is előfordult zápor, zivatar. A Vizcayai-öböl térségében örvénylő ciklon miatt Franciaországban és Anglia déli részén heves zivatarok keletkeztek, amelyek néhol jégesőt és felhőszakadást okoztak. A hőmérséklet általában az ilyenkor szokásosnál magasabban alakul, Európa középső részén többnyire 25 és 30 fok közötti értékeket mérnek. A Kárpát-medence hétfő estig az említett anticiklon délnyugati peremén helyezkedik el. A sok napsütés mellett a délutáni órákban gomolyfelhők képződnek, amelyekből szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.
    
    Várható időjárás hétfő estig
    ----------------------------
    Nagyrészt napos idő várható, de vasárnap és hétfőn délután is erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Elsősorban a délutáni, kora esti órákban szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. Hétfőn az északkeleti megyékben lesz kisebb a csapadék esélye. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, szélerősödés csak zivatar környezetében fordulhat elő.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 26 és 31 fok között valószínű.