Emma napja van. | 2024.04.19

Koncertsorozattal ünnepli 30. születésnapját Balázs János zongoraművész

2018-05-27 14:30:00

Koncertsorozattal ünnepli 30. születésnapját Balázs János zongoraművész, a turné első állomása szeptember 27-én lesz a budapesti MOM Kulturális Központban. 

    A Balázs János 30 című szeptemberi zongoraesten Szergej Rahmanyinov, Frédéric Chopin, Liszt Ferenc és Dubrovay László művei, valamint Cziffra György átiratai hangzanak el. A moderátor Bősze Ádám lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
    A Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, érdemes művész turnéján tizennyolc koncertet ad Buenos Airesben, Bogotában, Waiblingenben, Brüsszelben, Pécsen, Torontóban, Montrealban, Imolában, a senlisi "Cziffra-kápolnában", majd Hanoi, Szentpétervár és München után a budapesti Zeneakadémián, Tatán, Gödöllőn és 2019. február 25-én a Müpában lép színpadra.
    Balázs János 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek, ekkor nyerte meg a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt. A sort további neves versenyek dobogós helyei követték, köztük az aspeni zongoraverseny, a Nisinihon Nemzetközi Zenei Verseny és a Cziffra György Zongoraverseny első díjai. Virtuóz játéka, magas szintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, elhivatottan építi a jövő koncertközönségét olyan beavató programokkal, mint a gyerekeknek és a fiataloknak szóló sorozata, vagy a ZEnergia című szabadtéri ingyenes koncert. Cziffra György tisztelőjeként 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált, amely műfaji határokon felül ápolja a világhírű zongoraművész emlékét, művészetszemléletét és tehetséggondozását. Két éve a Virtuózok című műsor zsűritagja és a leendő Cziffra Központ művészeti igazgatója - olvasható a közleményben.