Emma napja van. | 2024.04.19

Banai: a gazdasági bővülés fedezetet jelent a bérek további emelkedéséhez

2018-05-23 12:58:00

Ha a magyar gazdaság a következő években is fenn tudja tartani a 4 százalék körüli vagy afölötti növekedést, akkor a bővülés fedezetet adhat a bérek további emelkedéséhez - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán, a keresetek január-márciusi alakulásának adatait kommentálva.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán azt közölte, a márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A márciusban és az első negyedévben egyaránt 2,0 százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.
    Az államtitkár felidézte, 2013 óta a magyar gazdaság bővülése minden évben meghaladta az Európa Unió átlagát, tavaly 4 százalékos volt a GDP növekedése, és erre az évre is 4 százalék fölötti bővüléssel kalkulál a minisztérium.
    Az államtitkár kiemelte, területileg kiegyensúlyozott a bérek növekedése, az ország minden megyéjében kétszámjegyű volt a bruttó keresetek emelkedése. Ágazatonként vannak érdemi különbségek, erre példaként az egészségügyet hozta fel, ahol bruttó bérek növekedése jelentősen meghaladta az átlagot január-márciusban az előző év azonos időszakához képest.
    Banai Péter Benő a keresetek emelkedésének okai között említette, hogy a 2016-os hatéves bérmegállapodás eredményeképpen nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, a gazdasági bővülés miatt erősödött a munkaerő iránti kereslet, valamint béremeléseket hajtottak végre a közszférában is.
    A Pénzügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a tavalyi évet és az idei első negyedévet figyelembe véve több mint 20 százalékkal emelkedtek a keresetek a nemzetgazdaságban, ami tovább segíti a felzárkózást az európai bérekhez.
    A tárca felhívta a figyelmet, hogy nemzetgazdasági szinten 2017-re a nettó keresetek reálértéke a családi kedvezmények figyelembevételével átlagosan 36,3 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál is jobban emelkedett, így a kétgyermekeseké csaknem 46 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig mintegy 65 százalékkal nőtt 2010 és 2017 között.
    A kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás a várakozások szerint tovább ösztönözheti a munkavállalási hajlandóságot és hatékonyan segítheti a magyar munkaerő megtartását is - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.