Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nem helyezi szabadlábra a bíróság a katalán kormányzati tisztségre jelölt függetlenségi politikusokat

2018-05-22 19:59:00

Elutasította a spanyol legfelsőbb bíróság kedden, hogy szabadlábra helyezze azt a két katalán függetlenségi politikust, akiknek Quim Torra új katalán elnök kormányzati pozíciót szán Katalóniában.

    Jordi Turull és Josep Rull tagja volt az előző, leváltott katalán kormánynak is, előbbi politikus kormányszóvivő és elnökségért felelős tanácsos, utóbbi területi ügyekért felelős tanácsos volt, ami helyi szinten miniszteri posztnak felel meg.
    Mindketten két hónapja vannak előzetes letartóztatásban, amikor is vádat emeltek velük szemben - ahogy a többi volt katalán kormánytag ellen is - lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása következményeként.
    A két függetlenségi képviselő az őket megillető politikai jogok gyakorlására hivatkozva kérte a bíróságtól a szabadon bocsátást.
    Pablo Llarena bíró ezt arra hivatkozva tagadta meg, hogy fennáll, sőt, erősödött is a bűnismétlés veszélye, mivel az új katalán elnök kinyilvánította szándékát a független köztársaság létrehozásának előmozdítására.
    A katalán elnök által bejelentett 14 tagú kormánylistán további két olyan politikus is szerepel, aki a spanyol igazságszolgáltatás elől Brüsszelbe menekült. 
    A hivatalos állami közlöny ezért nem jelentette meg a katalán kormányzatai névsort, amely elengedhetetlen feltétele a kabinet megalakulásának.
    José María Jover illetékes spanyol helyettes államtitkár levélben arról tájékoztatta a katalán kormányt, hogy vizsgálják az új kormány "életképességét"
    Quim Torra katalán elnök egy rádióinterjúban kedden arról beszélt, hogy szerinte a spanyol kormánynak kötelessége megjelentetnie az új katalán kormány névsorát tartalmazó rendeletet, és "jogi lépéseket" helyezet kilátásba. 
    Hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában másokkal helyettesíteni a kifogásolt katalán politikusokat az új kabinetben, amelyek megalakulását szerdára tervezi. 
    Az új katalán kormány azonban törvényesen addig nem alakulhat meg, amíg a kinevezéséről szóló rendelet nem lép hatályba, azaz amíg nem jelenik meg a közlönyben.
    A spanyol kormány teljes irányítása Katalónia felett pedig akkor szűnik meg, ha megalakul az új katalán kormány.
    Utóbbit az a spanyol szenátusi határozat írja elő, amely október végén felhatalmazást adott a spanyol kormánynak, hogy ideiglenesen gyakorolja a kormányzati jogköröket Katalóniában is az alkotmány 155-ös cikke alapján.