Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tizenegy bemutatót tervez a Vörösmarty Színház következő évadában

2018-05-22 19:15:00

Tizenegy bemutatót tervez a székesfehérvári Vörösmarty Színház a következő évadban; a premierek között lesz a Perelj, Uram!, a Mercedes Benz, Az én kis hűtőkamrám, a Chicago, a 80 nap alatt a Föld körül, Az ember tragédiája és A vágy villamosa című darab is.

    A témában tartott keddi sajtótájékoztatón Szikora János igazgató hangsúlyozta, hogy a 2018/19-es évaduk a 200 év jegyében telik, hiszen 1818 óta van társulati élet a városban: akkor alakult meg Fejér megyében a Játékszíni Bizottság, amely a magyar nyelven játszó színtársulatok letelepítését és befogadását tűzte ki célul.
    Az igazgató a következő évadban két darabot rendez. Az egyik a Perelj, Uram! című történelmi dráma, amely a fehérvári Sobor Antal műve, s a 48-as szabadságharc leverésének kegyetlenségét mutatja be a Fejér megyei Csákberény kis közösségén keresztül. A másik Esterházy Péter Mercedes Benz című történelmi revüje, amely a szerző utolsó drámai műve volt. Az igazgató szerint a színdarabot "a bölcs irónia lengi át".
    A nagyszínpadon mutatják be a Chicago című musicalt is. Horváth Csaba rendező elmondta, hogy "a társadalomra nézve kritikus dolgokat" felvonultató műben aktív szerepet kap majd a székesfehérvári Helyőrségi Zenekar is.
    Decembertől lesz látható Madách Imre Az ember tragédiája című műve, amelyet fennállása óta először mutat be a Vörösmarty Színház. A tervek szerint a színjátékot Szikora János, Bagó Bertalan, Hargitai Iván és Horváth Csaba rendezi úgy, hogy mindegyikük különböző színekért felel.
    A januárban színpadra kerülő Black Comedy-t Mohácsi János rendezi, aki szerint az egész darab egy nagy burleszk lesz, ugyanis "a színészek vaksötétben fognak botladozni", mivel ez adja a történet alapját.
    Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regényes komédiáját Lendvai Zoltán állítja színpadra. Mint elmondta, igen nehéz lesz a színészek dolga, mivel az eredetileg 150-300 szereplőt 8-12 színésznek kell abszolválnia, folyamatosan átöltözve.
    A Kozák András Stúdióban Bagó Bertalan rendezi A vágy villamosa című Tennessee Williams darabot. A rendező kiemelte, hogy az 50-es évek Amerikáját szeretné a ma embere számára "erősen kortárssá és jelenidejűvé" tenni, ezért "leporolta a történetet és berakta a mostani világba".
    A dán Line Knutzon Közeleg az idő című abszurd komédiáját Szabó K. István rendezi, aki úgy vélte: izgalmas kortárs drámáról van szó, amely jól mutatja be, hogy "a jóléti társadalomban mennyire életképtelenek vagyunk, kiürül az életünk és a kapcsolataink is gyorsan tönkremennek".
    A Pelikán Kamaraszínházban Novák Eszter rendezésében lesz látható Az én kis hűtőkamrám, amely egy szupermarket alkalmazottainak monoton életét és az abban bekövetkező változást jeleníti meg.
    Érdekes kísérlet lesz és egy új színházi stílust is jelent az, hogy a kamaraszínházban egy este két egyfelvonásos előadást láthatnak a nézők. Az arab éjszaka és a Caligula című darabokat Nagy Péter István és Widder Kristóf jegyzi, s mindkettejük esetében jóval hangsúlyosabban lesz jelen a testbeszéd, mint egy-egy prózai darabban megszokott.
    A Pelikán Kamaraszínházban a fiataloknak szólnak majd A sündisznó 1-2. és a Társasjáték című interaktív színházi játékok, mint ahogy az Ágoston, avagy egér a felhők között és A két Lotti vendégelőadások is.
    A korábbi évadokból műsoron marad A hülyéje, a Régimódi történet, A Pál utcai fiúk, az Isten pénze, a Kafka a tengerparton, a Halál Thébában, a Kartonpapa, a Szutyok, illetve a Jövőre veled ugyanitt 1. is. Utóbbi azonban folytatást kap, mert a veszprémi Petőfi Színházzal közösen bemutatják a Jövőre veled ugyanitt 2.-t.