Gedeon napja van. | 2024.03.28

Történelmi és politikai okokból tart nagygyűlést a török elnök Boszniában

2018-05-20 12:37:52

Történelmi és politikai okokból dönthetett úgy Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban tart választási nagygyűlést a júniusi választás kampányidőszakában - mondta Kövecsi-Oláh Péter Törökország-szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. 

    Hangsúlyozta, hogy Törökország számára a Balkán történelmileg és érzelmileg is fontos terület, hiszen a térséget a 19. században milliószámra hagyta el a török és a más nemzetiségű muszlim lakosság a háborúk és a politikai átrendeződések miatt. Törökországban ezért erős balkáni lobbi működik, ráadásul Bosznia lakóinak jelentős része muzulmán vallású és védelmezőként tekint Törökországra - tette hozzá.
    Kövecsi-Oláh Péter szerint Szarajevó mellett szólt az is, hogy Erdogan nem kapott engedélyt az EU-tagállamoktól választási nagygyűlések összehívására, hiába élnek milliós nagyságrendben törökök a nyugati országokban. A török politika nem szokott visszavonulni a konfliktusok elől, mindenképp akartak európai helyszínt találni - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a török vezetésben látszanak az aggodalom jelei amiatt, hogy a választásokon esetleg nem tudnak többséget szerezni. A szakértő elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a választásokat addig ismétlik, amíg újra a jelenlegi kormányzó erők kapnak megerősítést.