Gedeon napja van. | 2024.03.28

Éles lövedék okozta a kislány halálát, miközben a belga rendőrség migránsok autóját üldözte

2018-05-19 10:41:00

Éles lövedék végzett azzal a kétéves kislánnyal, aki meghalt, miután a rendőrök több mint 70 kilométeren át üldöztek egy migránsokkal teli kisteherautót Belgiumban - közölte a dél-belgiumi Mons városának ügyészsége pénteken.

    Mint elmondták, az orvosi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kurd származású kislány halálát fejlövés okozta. A lövedék az arcán érte. Az ügyészség nem zárta ki, hogy a golyó rendőrségi fegyverből származhatott, de mint közölték, ezt további vizsgálatoknak kell megállapítania.
    A tájékoztatás szerint az üldözés a Belgium déli részén található Namur közelében kezdődött csütörtök délelőtt és Mons mellett ért véget, a francia határtól nem messze. A kislány az üldözésnek véget vető ütközéskor még élt, és a kórházba vezető úton halt meg.
    Egyes hírek szerint az akció közben a gyereket "élő pajzsként" kitartották a furgon ablakából, hogy távol tartsák a rendőröket, akik éles lövedékekkel igyekeztek megállítani a kisteherautót. 
    Az autóban talált 26 felnőttet és 4 gyereket előállították. Megállapítást nyert az is, hogy az illegális bevándorlók valamennyien iraki kurdok - mondták. Az embercsempészekről és a sofőrről azonban nem közöltek adatokat. Az ügyészség friss tájékoztatása szerint a korábbi hírekkel ellentétben a teherautó sofőrjét még keresik: vagy sikerült elmenekülnie a helyszínről, vagy elvegyült a migránsok között.
    Az akcióban 15 rendőrautó és mintegy 30 rendőr vett részt.
    A sajtó úgy tudja, a kislányt és családját a belga hatóságok korábban Németországba vitték, most onnan próbáltak - a csoport többi tagjával együtt - Nagy-Britanniába eljutni.
    A dél-belgiumi Tournai városi ügyészsége péntek délután tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a vizsgálat továbbra is tart annak megállapítására, hogy a halált okozó lövedék a rendőrségtől származik-e, ugyanis nem zártható ki, hogy valaki a kisteherautóban használt lőfegyvert.
    Az ügy részleteit ismertetve elmondták azt is, hogy a rendőrség egy Namur környéki autópálya pihenőjében lett figyelmes a hamis rendszámú kisteherautóra. Ellenőrizni kívánták, de a sofőr gázt adott, az autó elmenekült. Az ügyészség aláhúzta, hogy a teherautó átvizsgálásáig a rendőrök nem tudták, hogy migránsokat rejt a csomagtér, inkább lopott áruk szállítására gyanakodtak. Mint közölték, az autó megállítását a rendőrök az általuk előidézett ütközéssel érték el, ezt megelőzően, a helyzet súlyosságát mérlegelve, saját hatáskörben hozott döntés alapján nyitottak tüzet a gépjárműre, miután az továbbra is menekült előlük.
    A belga napilapok beszámolója szerint civil szervezetek tüntetést hirdettek péntek délutánra a belga fővárosban. Véleményük szerint a rendőri fellépés aránytalanul erőszakos volt, amikor tüzet nyitottak a migránsokat szállító kisteherautóra. 
    Az egyik internetes közösségi oldalon olvasható felhívásban az Új Flamand Szövetség (N-VA) két politikusa, Jan Jambon belga belügyminiszter és Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár azonnali lemondását követelték, ugyanis - mint írták - "ők a politikai és ideológiai felelősei a gyilkosságnak".
    "Ne gyilkolj - fogadj be" - fogalmaztak.