Emma napja van. | 2024.04.19

A medzslisz elnöke szerint 67-en vannak jelenleg jogtalanul bebörtönözve a megszállt félszigeten

2018-05-19 10:31:00

Jelenleg 67 ukrán állampolgárt tartanak törvénytelenül bebörtönözve az Oroszország által megszállt Krím félszigeten - jelentette ki Refat Csubarov, a tatár medzslisz száműzetésben élő elnöke, az ukrán parlament képviselője pénteken Kijevben, a krími tatárok 1944-es erőszakos kitelepítésének emléknapján rendezett megemlékezésen.

    A medzsliszt, azaz a krími tatárok képviseleti szervezetét Oroszország 2016 áprilisában szélsőségesnek minősítette és működését betiltotta. 
    "Letartóztatások, zaklatások, házkutatások, megfélemlítések, fizikai és pszichológiai nyomásgyakorlás, emberek nyomtalan eltűnése - ez most a krími tatárok és az ukrán nemzetiségűek mindennapi élete az ideiglenesen megszállt félszigeten. Az orosz megszállók olajozott gépezete folyamatosan gyártja az emberek üldözéséhez alapot szolgáltató koholt vádakat, és ennek a rendszernek bárki áldozatául eshet" - hangoztatta a politikus. Kiemelte, hogy jogtalanul bebörtönzött szüleiket 105 gyermek várja haza a Krímben. 
    Petro Porosenko államfő a megemlékezésen tett felszólalásában egyebek mellett arról beszélt, hogy a megszállók a nemzetközi jogot megsértve megváltozatják a Krím demográfiai helyzetét, kiszorítva a félszigetről a krími tatárokat és az ukrán nemzetiségűeket, Oroszország belsejéből telepítve be migránsokat a helyükre. "Feltétlenül helyre kell állítani a krími tatárok jogát arra, hogy szülőföldjükön szabadon élhessenek. Meggyőződésem, hogy a történelmi igazságosság győzelme elkerülhetetlen" - szögezte le Porosenko. 
    Az utolsó hivatalos, 2001-ben végzett ukrajnai népszámlálás szerint a csaknem kétmillió lakosú Krími Autonóm Köztársaság területén élők 58 százaléka vallotta magát orosz nemzetiségűnek, 24 százaléka ukránnak, 12 százaléka krími tatárnak, a többiek más nemzetiségűnek.  
    1944. május 18-án kezdődött a krími tatárok tömeges deportálása a félszigetről szovjet Közép-Ázsiába. Néhány hét alatt a náci németekkel folytatott együttműködés vádjával, kollektív büntetésként mintegy kétszázezer tatárt telepítettek ki Sztálin utasítására a Krímből. Sokan közülük már útközben éhen vagy szomjan haltak, a deportálást követő években pedig a kitelepítettek csaknem fele életét vesztette.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó