Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csak a szokásos menetrendszerű amerikai iskolai mészárlás

2018-05-19 09:37:00

A legfrissebb jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint pénteken reggel elkövetett lövöldözésnek, és többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított. 

    A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki, a rendőrség és a szövetségi rendfenntartók azonnal a helyszínre siettek, és lezárták az iskolát és környékét. 
    A sebesültek között oktatók is vannak, és megsebesült az ámokfutót megfékező egyik rendőr is. A sebesülteket rohamkocsikkal és mentőhelikopterekkel szállították kórházba, egyelőre nem hoztak nyilvánosságra orvosi jelentést arról, vajon akad-e közöttük életveszélyes állapotban ápolt sebesült. 
     A letartóztatott diák személyazonosságát hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, a rendőrség csupán annyit közölt: az iskola diákja, fiú, és jelenleg vizsgálják a mobiltelefonja híváslistáját és a közösségi portálokon fellelhető esetleges bejegyzéseit. Az viszont gyorsan kiderült, hogy az iskolában és környékén több robbanószerkezetet helyeztek el, feltételezhetően a gyanúsított. A szerkezetek hatástalanítása megkezdődött, de a rendőrség felhívást tett közzé, s mindenkit arra kért, hogy ismeretlen tárgyakhoz ne nyúljon, hanem azonnal értesítse a rendőrséget, vagy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) helyi irodáját. 
     A gyanúsítotton kívül még egy diákot letartóztattak, de nem gyanúsítottként, hanem - a rendőrségi megfogalmazás szerint - "érdeklődésre számot tartó személyként", vagyis potenciális célszemélyként kezelik. Mindkettőjük kihallgatása megkezdődött. 
    A Houston Public Media - a houstoni egyetem lapja - emlékeztetett rá, hogy az idén februárban ebben az iskolában már volt egy riadó, a kampuszt le is zárták, de végül nem találtak fegyvereket, vagy robbanó szerkezeteket. 
     A kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések "már túl hosszú ideje tartanak" az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért. 
    Pénteken délután az amerikai sajtóban - a rendőrség egyik, neve elhallgatását kérő munkatársára hivatkozva - megnevezték az elkövetőt: Dimitrios Pagourtzis, 17 éves, az iskolai focicsapat és a helyi görög ortodox templommal együttműködő tánckar tagja. 
    A rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy eddig tíz halálos áldozata van a tragédiának: kilenc diák és egy tanár vesztette életét. Nyolc sebesültet a houstoni egyetemi klinikán ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, egy sebesült pedig súlyos, de nem életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon. További sebesülteket ápolnak a galvestoni kórházban, egy felnőtt féri - feltételezhetően az ámokfutásban megsebesült rendőr - állapota válságos. A galvestoni kórház nem pontosította, hogy hány sebesültet fogadott, de lapinformációk szerint három embert kezelnek. 
    Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója pénteken délután a tragédia helyszínére utazott. Előtte telefonon egyeztetett Donald Trumppal, aki ígéretet tett, hogy a szövetségi kormány minden segítséget megad a városnak és az áldozatok hozzátartozóinak. 
    Santa Fében tartott sajtókonferenciáján a kormányzó közölte, hogy a rendőrök két fegyvert találtak: egy sörétes puskát és egy revolvert. Mindkettő a gyanúsított édesapjáé, aki törvényesen vásárolta ezeket.  A kormányzó tíz halottról és tíz sebesültről beszélt.  
    A sajtótájékoztatón jelen volt Ted Cruz, texasi republikánus szenátor is, aki "hősöknek" nevezte a tragédia áldozatait. 
     Az idén egyébként ez volt a 22-ik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban. 
    A 13 ezer lelket számláló Santa Fé Texas szövetségi állam déli részén, Houstontól mintegy 50 kilométernyire délkeletre fekszik.