Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erdogan: Izrael még a náci módszereket is túlszárnyalva támad a palesztinokra

2018-05-19 08:47:00

A második világháború koncentrációs táboraiban a legkülönfélébb kínzásoknak kitett emberek gyermekei napjainkban "még a náci módszereket is túlszárnyalva támadnak az ártatlan palesztinokra" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülésén.

    Hozzátette: semmi különbség nincs a zsidókat 75 évvel ezelőtt Európában ért üldöztetés és aközött, amelynek a Gázai övezetben a palesztinokat teszik ki. "Kerekesszékesek és kisbabák legyilkolását másképp hogyan lehet megmagyarázni?" - tette fel a kérdést Erdogan.
    A török államfő leszögezte: amit Izrael művel, az banditizmus, barbárság és állami terror. Izraelnek a nemzetközi igazságszolgáltatás előtt "feltétlenül meg kell fizetnie" - nyomatékosította.
    Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtöki kijelentését megerősítve Erdogan jelezte: Ankara az ENSZ Közgyűlése elé viszi az ügyet. Az üldöztetés elítélése a megszálló Izraelt nem állítja meg - mutatott rá a török elnök.
    Az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnökeként Törökország hívta össze, mert az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, és a Gázai övezet határkerítésénél ezt követően zajló tömegtüntetések során az izraeli erők 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek.
    Erdogan azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nem a megoldást, hanem a problémát jelenti a Közel-Kelet számára. Washington lépése a muzulmán világ elleni újabb műveletek "hírnöke" - vélte a török elnök.
    Az OIC ülése előtt néhány órával Isztambulban "Átok az üldöztetésre, támogatás Jeruzsálemnek" mottóval tüntetést tartottak, amelyen az Anadolu török állami hírügynökség szerint nagyjából 500 ezren vettek részt. A rendezvény kiemelt felszólalói között volt Erdogan, Binali Yildirim kormányfő, Ismail Kahraman házelnök, valamint a június 24-ei előrehozott elnök- és parlamenti választáson a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP) szövetségben induló két párt vezetője. Yildirim beszédében népirtásnak és etnikai tisztogatásnak minősítette Izrael hétfői fellépését.
    Az OIC-ülés zavartalanságáért 5200 rendőr felel, míg a péntek délutáni tüntetést 14 900 rendőr biztosította.
    A legfőbb ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfőjelöltje, Muharrem Ince pénteken azért bírálta Erdogant, mert nem bontja fel az Izraellel kötött megállapodásokat. Ince szerint az isztambuli tüntetést nem Palesztináért, hanem a választások miatt szervezték.