Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz kifogások az idlíbi vegyi támadásról készült OPCW-jelentéssel szemben

2018-05-18 15:57:00

A vizsgálat bizonytalanságra utaló kifejezéseket és a helyszíni vizsgálat hiányát kifogásolta pénteken orosz védelmi minisztérium a szíriai Idlíb tartományban februárban elkövetett klórgáz-támadásról készült OPCW-jelentésben.

     A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerdán kiadott jelentése szerint a laboratóriumi vizsgálatok a február 4-én jelentett vegyi támadás nyomán egyértelműen kimutatták a klórgáz nagy koncentrátumú jelenlétét, a kezelt betegek tünetei pedig a vizsgálat eredményét kétséget kizáróan megerősítik. Az OPCW arról nem foglal állást, hogy ki vetett be az idlíbi Szarákibnál ilyen eszközt.
    Az orosz védelmi tárca "mély értetlenségének adott" hangot a jelentéssel kapcsolatban, rámutatva, hogy az OPCW szakemberei nem jártak a "terrorcsoportok" által megszállt Idlíb tartományban, és a "bizonyítékokat" - palackokról készített fotókat, névtelen aktivisták által összegyűjtött talajmintákat és WhatsApp-bejegyzéseket - a szervezethez elsősorban a Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet emberei juttatták el. Ennek az önkéntes csoportnak a hitelességét Moszkva többször is kétségbe vonta, rámutatva, hogy a fehérsisakosok az összes állítólagos szíriai vegyi támadásnál jelen vannak a kameráikkal. 
     Az orosz védelmi minisztérium kifogásolta, hogy az OPCW-jelentésben, csakúgy mint a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen elkövetett gyilkossági kísérletről készült brit jelentésben gyakran szerepel a "valószínűleg" kifejezés. Ugyanakkor maga a moszkvai katonai tárca is csak annyit tudott állítani, hogy az benyomás alakul ki, hogy egyszerűen nem léteznek meggyőző bizonyítékok Damaszkusznak a "vegyi támadásban" való bűnrészességével kapcsolatban, amely indítékul szolgált az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország Szíria elleni rakétacsapásaihoz.