Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elkészült az M5S-Liga kormányszerződése, de még nincsen közös miniszterelnökjelölt 

2018-05-18 15:44:00

Bemutatta a tervezett koalíciós szerződést pénteken a márciusi olasz parlamenti választásokon győztes, euroszkpetikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga, de a miniszterelnök személyéről egyelőre nem született megállapodás.

    A hét végén a közös kormányzásra készülő M5S és a Liga tagjai is véleményt mondanak a két párt közötti programszerződésről. Az M5S és a Liga hétfőn járul az államfőhöz. 
         Az M5S szokása szerint internetes szavazásra bocsátja a Ligával tető alá hozott kormányszerződést. A mozgalom regisztrált szavazói péntek este nyolc óráig mondhatnak véleményt a 30 pontos, mintegy hatvan oldalas programról, amelyet a két párt a következő öt év alatt kíván megvalósítani. 
    A Liga a hétvégén az olaszországi utcákon felállított szavazópontokon várja az embereket hangsúlyozva, hogy más pártok szimpatizánsai is voksolhatnak igent vagy nemet mondva az M5S-Liga programra. 
    A két pártot Sergio Mattarella államfő hétfőn várja. Addigra fény kell derüljön a miniszterelnök nevére is. Luigi Di Maio, az M5S és Matteo Salvini, a Liga vezetője szünet nélkül egyeztet a közösen kiválasztandó kormányfőről. Úgy tudni, Di Maio és Salvini is lemondott a kormányfőségről, de mindkettőjüknek tetsző  harmadik személyt még nem sikerült találni.
    Luigi Di Maio úgy nyilatkozott, a kormányalakítás több mint hetven napja intenzív volt, de sikerült minden választási ígéretet belehelyezni a közös szerződésbe, amely az "olaszokról szól".
    Az olasz sajtó által is közölt kormányprogram valójában továbbra is csak vázlatnak számít, mivel több pontján még kiegészítésre vagy módosításra szorul. A szerződés számos újdonságot tartalmaz a szociális intézkedések, a pénzügyi politika és az EU-val való kapcsolatok terén is.
    Az M5S-Liga szerződése a korábbi balközép kormány nyugdíjreformjának eltörlését ígéri, kétkulcsos adórendszer bevezetését tervezik, és jelentős családtámogatási kedvezményeket.
     Az M5S által szorgalmazott alapjövedelem összegét havi 780 euróban szabják meg: maximum két évig fizetik és közmunkához kötik. Be akarják vezetni az állampolgári jogon járó nyugdíjat is. A születendő kormány a büntetőjog szigorítására, a ténylegesen letöltendő börtönévek emelésére törekszik. Nem csak a nemi erőszakot, hanem a lopást és rablást is szigorúbb börtönnel akarják büntetni. 
    Az M5S-Liga a hivatalos miniszteri csapat mellet "árnyékkormány" felállítását tervezi döntéshozási hatáskörrel. A programból eltűnt az euróövezetből való kilépés terve, amely egy korábbi vázlatban még szerepelt. A Liga az EU-szerződések újratárgyalását szorgalmazza. Ami a migrációt illeti, fel akarják gyorsítani a félmillóra becsült illegális bevándorló kiutasítását, tovább szigorítanák az olasz kikötők használatát a Földközi-tengeren mentést végző civil szervezetek hajói számára. A szerződés kitér a romatáborok felszámolására, az olaszországi muzulmán mecsetek működésének szigorítására.
    A kormányprogram részleges adósságelengedést szorgalmaz úgy, hogy az olasz államnak ne kelljen visszafizetnie az Európai Központi Banktól felvásárolt olasz államkötvényeket. Ennek összegét korábban 250 milliárd euróban határozták meg.
    Az M5S-Liga a csődbe jutott Alitalia olasz légitársaság megmentését tervezi, szabályozza a kötelező oltásokat is és új minisztériumot állít fel a fogyatékkal élők segítésére.
    A rendszerint kategórikusan nyilatkozó Matteo Salvini most is kiejelentette: vagy ez a program valósul meg, vagy az államfő mégiscsak szakértői kormányt állít fel.