Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2018-05-16 17:28:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Közép-Európa felett továbbra is ciklon helyezkedik el, amely lassan északra helyeződik. Területén borult és gyengébben felhős körzetek egyaránt előfordulnak. A Kárpát-medence keleti felén több helyről 20 mm-t meghaladó csapadékot jelentenek, főként a Balkán-félszigeten zivatarok is kialakulnak. Európa nagyobb részén hűvösebb van a május második felének megfelelőnél, viszonylag nagy területen - Dél-Franciaország, az Alpok országai, Olaszország, Kárpát-medence, a Kárpátok térsége - nem emelkedik délutánra sem 20 fok fölé a hőmérséklet. Szokatlanul meleg van viszont továbbra is a Skandináv-félszigeten, ahol a legtöbb helyen 25 fok fölé melegszik fel a levegő, Finnország déli részén 28, 30 fokot is mérnek. Hasonló a meleg Szentpétervár térségében, illetve délen az Égei-tenger mentén és Portugália, Spanyolország legdélebbi vidékein. Csütörtök estig a Kárpát-medencében még jelentős melegedés nem valószínű, az említett ciklon közelsége miatt még több lesz a felhő, és esőre, záporra is számítani lehet.
    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Északkeleten is fokozatosan megszűnik a tartós eső, a változó mennyiségű és vastagságú felhőzetből estig elszórtan alakulhat ki zápor, egy-egy zivatar, de éjszaka már számottevő csapadék nem valószínű. Csütörtökön az ország északi felén lesz több és zártabb a felhőzet, délen számíthatunk napos időszakokra. Több helyen várható eső, zápor, főként a déli területeken zivatar. A délnyugati szél élénk, szerdán néhol, csütörtökön többfelé erős, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lesz.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 13 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 17 és 23 fok között alakul, délen lesz a melegebb.