Emma napja van. | 2024.04.19

Emmi: Choli Daróczi József halálával a magyarországi cigányság ikonja távozott

2018-05-13 15:01:53

Choli Daróczi József halálával a roma kultúra meghatározó alakja, a magyarországi cigányság ikonja távozott - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

    A család a RomNet hírportállal tudatta szombaton, hogy életének 79. évében elhunyt Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő.
    A minisztérium a közleményben részvétét fejezte ki Choli Daróczi József családjának.
    Daróczi József 1939. május 26-án született Bedőn. Főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte 1972-1975 között. 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. 1996-ban jelent meg cigány nyelvű bibliafordítása, az Újszövetséget fordította le lovári nyelvre. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.
    A zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat diákjaival ezt követően is rendszeresen találkozott, közvetlen módon beszélgetett a fiatalokkal a magyar-cigány identitásáról és a roma értelmiségiek szerepéről - írta közleményében a minisztérium.