Gedeon napja van. | 2024.03.28

NFM-helyettes államtitkár: változnia kell a közlekedési kultúrának

2018-05-11 15:39:00

A közlekedés biztonságának javításához a kormányzati intézkedések mellett közlekedési kultúraváltásra is szükség van - mondta Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára a Közlekedési kultúra napjának nyitórendezvényén pénteken Budapesten.

    A helyettes államtitkár felidézte, 2022-ig mintegy 2500 milliárd forintból, több mint felerészben hazai forrásból 1000 kilométer új gyorsforgalmi út vagy kiemelt főút épül meg Magyarországon.
    A biztonságosabb közlekedést szolgálja a komplex útfelújítási program is, amelynek 2017-2018-as ütemében több mint 100 milliárd forintból újulnak meg útszakaszok az ország minden részében.
    Mosóczi László kiemelte: 70 milliárd forint a célzott közlekedésbiztonsági infrastruktúra-fejlesztési program keretösszege, baleseti gócpontokon a közútkezelők, vasúti pályaüzemeltetők által javasolt beavatkozásokat hajtanak végre a kockázatok csökkentése érdekében.
    A helyettes államtitkár hangsúlyozta, tíz közúti balesetből kilenc emberi mulasztás vagy hiba miatt következik be, ezért a biztonságos közlekedésnek fontos alapfeltétele a szemléletformálás. Ehhez kapcsolódik a Közlekedési kultúra napjának programsorozata is, a figyelemfelhívó rendezvények célja, hogy a közlekedésben az együttműködés, a partnerség kultúrájának térnyerését támogassák - tette hozzá.
    Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) közlekedésbiztonsági tagozatának elnöke elmondta: az eseményt 2015. május 11-én rendezték meg először, az idei a negyedik programsorozat, amelyhez megszervezéséhez már 58 szakmai és civil szervezet csatlakozott.
    Országszerte várják az érdeklődőket minden korosztályból a kulturált közlekedést népszerűsítő rendezvényekkel, a többi között a kerékpározáshoz, autózáshoz, motorozáshoz, vezetéstechnikához, a vasúti, vízi-, és légiközlekedéshez, illetve a közösségi közlekedéshez, az ezek biztonságához kapcsolódó programokkal - hívta fel a figyelmet az eseményt koordináló munkacsoport vezetője.
    A nyitórendezvényen Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője egyebek mellett emlékeztetett, az ENSZ tagállamai célul tűzték ki, hogy 2020-ig felére csökkentik a közúti haláleseteket és sérüléseket a világ országaiban.
    Az adatok szerint Európa egészében 100 ezer lakosra 9,3 közlekedési baleset miatti haláleset jut, Magyarországon ez a szám 7,7 - ismertette. Hozzátette: az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent a magyar közúti halálozások száma, példaként említette, hogy 2004-ben 100 ezer magyar lakosra még 13 haláleset jutott.
    Kiemelte azt is, hogy az előzetes becslések szerint Európában a GDP 4 százalékát teszi ki a közlekedési balesetekből eredő kár.